Urfa Barosu'nun görevlendirdiği avukatlara şiddet uygulayarak gözaltına alan polisleri, soruşturma izni vermeyerek yargılamadan kurtaran Urfa Valiliği’nin kararı Anayasa Mahkemesi (AYM) engeline takıldı. Önemli bir karara imza atan AYM, avukatları döverek gözaltına alan polislerin yargılanmasının yolunu açtı.

Nurcan Gökdemir’in BirGün’de yer alan haberine göre; AYM’nin kararına konu olan olayda, 2012’de Urfa’da düzenlenen Newroz kutlamalarına baro adına gözlemci olarak katılan avukatlar Hidayet Enmek ile Eyüpsabri Tinaş, “orantısız güç” kullanılarak gözaltına alındı. Hastaneye götürülen avukatlara destek amacıyla giden meslektaşları da benzer saldırı ile karşılaştı. Avukatlar, ilgili kolluk hakkında suç duyurusunda bulundu. Urfa Valiliği, polisler hakkında soruşturma izni vermedi. Karara itirazların da reddinin ardından konu AYM’ye taşındı.

‘POLİSİ CESARETLENDİRİR’

AYM kararında, soruşturma ya da yeterli soruşturma yapılmamasının bile tek başına kötü muamele oluşturduğuna vurgu yapılarak, özetle şu değerlendirmelere yer verildi:

“Yetkililer, şikâyet yapılır yapılmaz harekete geçmelidir. Şikâyet yapılmadığında bile işkence veya kötü muamele olduğunu gösteren belirtiler oldugunda soruşturma yapılması sağlanmalıdır. Şüpheliler hakkında etkili bir soruşturma yürütülmemiş olması, bu tür olaylara karışanlara müsamaha ile yaklaşıldığı izlenimi uyandırmakta olup bu durumun, kamu görevlilerini cesaretlendirebileceği ve bireylerin, devlete ve adalet mekanizmalarına olan güvenlerini zedeleyebileceği açıktır.” 

AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı Antep Bölge İdare Mahkemesi ve Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.