Yaz aylarında yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle Urfalı çiftçiler isyanda. AKP Urfa il binası önünde toplanan çiftçiler, AKP İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı ile görüşmek istedi ancak talepleri yanıtsız bırakıldı.

Çiftçilerin gelmesiyle Kırıkçı'nın parti binasını terk ettiği belirtilirken polisin çiftçileri engellemek istemesi sonucu arbede yaşandı.

Çiftçiler daha önce Akçakale, Viranşehir, Ceylanpınar, Siverek ve Hilvan ilçelerinde eylem gerçekleştirmişti.

DEDAŞ binaları önünde toplanan yüzlerce çiftçi, elektrik kesintileri nedeniyle tarlalarını sulayamadıklarını ve bir yıllık emeklerinin DEDAŞ uygulamaları nedeniyle yok olacağını belirterek elektrik kesintilerini protesto etti.

2013 yılından bu yana Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik dağıtımını sağlayan Dicle Elektrik ve Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), fahiş elektrik faturaları, uzun süreli elektrik kesintileri ve altyapı sorunları nedeni ile tepkilerin odağında.

AKP İL BAŞKANI KIRIKÇI, ÇİFTÇİLERLE GÖRÜŞMEDİ

Sürekli yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle tarlalarını sulayamadıklarını, üstüne bir de DEDAŞ'ın kestiği fahiş faturalarla bellerinin iyice büküldüğünü söyleyen çiftçiler, muhatap bulmak üzere AKP Urfa il binası önünde toplandı.

Elektrik kesintileri nedeniyle bir haftadır eylemler gerçekleştiren Urfalı çiftçiler, öğle saatlerinde Karaköprü ilçesi Necmettin Cevheri Bulvarı üzerindeki AKP il başkanlığı önünde toplanarak açıklama yapmak istedi.

Elektrik kesintileri nedeniyle ekinlerini sulayamadıklarını ve zarara uğradıklarını belirten çiftçiler ile AKP yöneticileri arasında çıkan tartışma arbedeye dönüştü. Çok sayıda polisin sevk edildiği bölgede çiftçilerin bekleyişinin sürüyor.

Çiftçilerin görüşmek istediği AKP İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı'nın ise parti binasını terk ettiği öğrenildi.

SİVEREK'TE ÇİFTÇİLER TRAFO MERKEZİNİ BASTI

Önceki gün Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi Karakeçi mahallesinde bulunan trafo merkezi önünde bir araya gelen yüzlerce çiftçi Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından elektriklerinin kesilmesi nedeniyle tarladaki ekinlerinin kuruduğunu belirterek eylem gerçekleştirdi.

Ekinlerini kuyu ve göllerden çektikleri su ile suladıklarını belirten Siverekli çiftçiler, DEDAŞ'ın fahiş oranda kestiği faturaları ödeyemediklerini, borcu olan olmayan herkesin elektriğinin kesilerek zarara uğratıldıklarını ifade etti.

Kolluk kuvvetlerinin müdahalesi ile engellenmek istenen çiftçiler, yaşanan kuraklığa dikkat çekerek DEDAŞ'ın son yıllarda yaptığı kesintilerden sadece bölgedeki çiftçilerin değil tüm Güneydoğu çiftçisinin şikayetçi olduğunu belirtti, sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

HİLVAN İLÇESİNDE MUHTARLAR VE ÇİFTÇİLER DEDAŞ BİNASINA YÜRÜDÜ

Evrensel’den Fırat Bulut ve Fatma Keber’in haberine göre, Hilvan İlçesinde ise yaşanan elektrik sorunu nedeniyle bir araya gelen Hilvan Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Halil Bayuk, merkez ve kırsal mahalle muhtarları ile çiftçiler DEDAŞ İlçe şefliğine yürüdü.

DEDAŞ ilçe şefliğinde elektrik sorunu nedeniyle yetkililerle görüşmek isteyen çiftçiler ile DEDAŞ görevlileri arasında tartışma yaşandı. Polisin müdahale ettiği tartışma sonrası açıklama yapan grup daha sonra belediye yetkilileri ile görüşerek çiftçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Elektrik kesintisiyle ilgili sorunlarını dile getirmek amacıyla bir araya geldiklerini, muhtar, çiftçi ve vatandaşların elektrik enerjisinden faydalanamadıklarını dile getiren Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, yaptığı açıklamada "Bugün özellikle çiftçi ve muhtarlarımızın enerji akışında yaşadığı sıkıntıyı dile getirmek için DEDAŞ İlçe Şefliğinde yetkililerle görüşmek istedik ancak sorunumuzu dinleyecek bir yetkili yoktu. Sık sık yaşanan elektrik sıkıntısı ile ilgili sorunumuzu haledecek muhatap bulamıyoruz, bu bizim için çok büyük bir yara, bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Yurttaşları isyan ettiren elektrik kesintileri ile ilgili açıklamada bulunan Hilvan Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Halil Bayuk ise, “İlçemizde yaşanan uzun süreli elektrik kesintileri yüzünden vatandaşlarımız ve çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşamakta. Özellikle çiftçinin suya erişmesini engelleyen elektrik kesintisi yüzünden birçok ürün yanmış ve çiftçilerimiz mağdur olmuştur. Yetkililerin bir an önce bu soruna kalıcı bir çözüm bulmalarını rica ediyoruz“ dedi.

Sorunlarına çözüm bulunamazsa eylemlerini sürdüreceklerini belirten Hilvanlı çiftçiler, yetkililere "DEDAŞ zulmüne son vermesi" çağrısı yaptı.

"DEDAŞ ELEKTRİK KESİNTİLERİYLE HEM ÇİFTÇİYİ CEZALANDIRIYOR HEM DE MİLLİ SERVETİN HEBA OLMASINI İSTİYOR"

Siverek Karakeçi Kırsal bölgesinde yaşayan Cevher Türk, elektrik dağıtım şirketi tarafından elektriklerinin kesildiğini söyleyerek, yaşanan kesintiler nedeniyle ekinlerinin kuruduğunu ifade etti. Sorularımızı yanıtlayan Cevher Türk, sorunları çözülünceye kadar eylemlerinin süreceğini belirtti.

Öncelikle bu sorunun kaynağı nedir?

Bölgede yapılan tarımsal üretimin yüzde 35’i GAP kapsamına giriyor, yüzde 65’i ise bireysel imkanlarla yapılan üretim. Her yıl yaz aylarında yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle zarar ediyoruz. Faturalar çok yüksek geldiği için çiftçi ödeme yapamıyor. Benim 200 dönüm tarım alanım var, yıllık 450.000 lira fatura geliyor. Bütün çiftçiler aynı sorunu yaşıyor.

Sorunun kaynağı DEDAŞ’ın uygulamalarıdır. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı ve milletvekilleri soruna kulaklarını kapatmış, muhatap bulamıyoruz. DEDAŞ yetkilileri ile zaten görüşemiyoruz.

DEDAŞ önceki açıklamalarında kesintilerin kaçak elektrik kullanımından kaynaklı olduğunu belirtmişti. Sorun kaçak elektrik kullanımından mı kaynaklanıyor?

Bu kesinlikle doğru değil. 2-3 yıl önce yüzde 35 kaçak kullanım vardı. Şimdilerde bu oran çok düştü ama 30 yıldır elektrik sorunu devam ediyor. Kaçak elektrik gerekçe gösteriliyor ancak bu konuda kapsamlı bir politika yok. Bakanlar, milletvekili heyetleri, yerel idareciler gelip kaçak sorununu da çözebilirler. Bu sorunla ilgili yapılacak istişareler ile kaçak kulanım sorunu da çözülür ama bu konuda kapsamlı bir politika yok. Türkiye’nin enerjisi Suriye’ye veriliyor ama kendi ülkemizde ekinlerimiz elektrik kesintisi nedeniyle tarlada kuruyor. 200-300 dönümlük tarla için yıllık 450.000-500.000 lira fatura geliyor. Gübre fiyatları son iki yılda üç katı arttı, çiftçi gübre ve mazot masrafına DEDAŞ’a çalışıyor.

Her bir ilçede yer altı sularıyla mısır, pamuk, biber ekiliyor. Bütün bu ilçelerde sürekli elektrik kesintisi yaşanıyor. Örneğin 8 saat Hilvan’da, 6 saat Siverek’te bu şekilde sürekli elektrik kesintisi yaşanıyor. Şanlıurfa’nın bütün ilçelerinde aynı sorun yaşanıyor. Bu dönem hem pamuk hem mısır döllenme zamanıdır. Bu dönemde elektriğin kesilmesi demek çiftçinin bir yıllık emeğinin yok olması, milli servetin azalması demek.

Urfa, tarımın dünyada ilk yapıldığı şehirdir. Çok zengin tarım alanlarına sahip olmamıza rağmen tarım arazileri korunmuyor. Son iki yılda sadece Harran Ovası'nda 70 bin dönüm tarım arazisi betonlaştı. Var olan alanlarda da DEDAŞ uygulamaları yüzünden üretim yapılamıyor. Urfa, Türkiye’nin batıya en çok mevsimlik işçi gönderdiği şehirdir. Mevsimlik işçi olarak gidip batıda çok düşük fiyatlarla çalışmak zorunda bırakılan her bir ailenin aslında 100-150 dönüm arazisi var ama kimse ekemiyor bu sorunlar nedeniyle.

Kaç gündür eylem yapıyorsunuz? Muhatap bulamıyoruz dediniz…

Her yıl yaz aylarında bu sorunlar nedeniyle bütün çiftçiler isyanda. Diğer ilçelerimizde de çiftçi arkadaşlar eylem yaptı. Ceylanpınar, Akçakale  Viranşehir, Hilvan’da, Siverek’te eylemler yaptık, sorun çözülmezse bu eylemlerimiz devam edecek.

Şanlıurfa’da yüzde 75 oy alan AKP bu sorunun hiç muhatabı değilmiş gibi davranıyor. Ziraat Odası Başkanı bile araya siyasiler koyulmadan randevu vermiyor, Ceylanpınar’da yüzde 98 oy alıyorlar ama çiftçinin haklı taleplerine kulak vermek yerine tazyikli su ve biber gazı ile müdahale edildi. Yetkililer girişimlerimize cevap bile vermiyor, çiftçinin taleplerine tamamen kulaklarını kapatmışlar.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Biz sorunlarımızın çözümü konusunda muhatap bulamıyoruz. Tarım şehri olan Şanlıurfa’da bahsettiğim sorunlardan kaynaklı tarımsal üretim gittikçe azalıyor. Çiftçinin ürün fiyatına müdahale ediliyor, artan masraflarla zaten tarımsal üretim zor hale geldi. Gübre fiyatı son iki yılda iki-üç kat arttı. Çiftçinin masrafları bu kadar artmışken, elektrik kesintileri nedeniyle ekinlerimiz tarlada kururken bizler 450 bin liralık faturayı nasıl ödeyebiliriz? İstişare istiyoruz. Tarım Bakanlığı, Enerji Bakanlığı bu sorunu çözmeli. Yetkililer toplanarak hem kaçak sorununa, hem fahiş faturalara, hem elektrik kesintisi sorununa sürdürülebilir bir çözüm bulmalı. Aksi taktirde bölgede çiftçilik tamamen bitecek.