Koronavirüs riski altındaki Urfa T Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklulara temizlik malzemelerinin verilmediğini dile getiren HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, sorunun çözümü noktasında ise herhangi bir muhatap bulamadıklarını belirtti.  

Urfa T Tipi Kapalı Kampüs Cezaevi’ndeki tutuklular aileleriyle yaptıkları telefon görüşmelerinde, uzun bir süredir koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı cezaevinde yeteri tedbirlerin alınmadığını ve kendilerine temizlik malzemelerinin verilmediğini ifade ediyor. Konuya ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü’ye ulaşan kimi aileler ise, tutuklu yakınlarına maske ve dezenfektan verilmediğini ve gardiyanların haftada 2 kez guruplar halinde koğuşlarda arama yaptıklarının kendileriyle paylaşıldığını aktardı.  
 
FİZİKİ MESAFE KURALINA UYULMUYOR
 
HDP'li Sürücü, hem ailelerin hem de kendilerinin tutukluların sağlık durumundan endişeli olduğunu belirterek, tutukluların bir an önce tahliye edilmesini istedi. Salgında en risk yerlerinin başında cezaevlerinin geldiğine dikkati çeken Sürücü, kentteki cezaevinde yaşanan sorunlarında tüm girişimlere rağmen çözülmediğine vurgu yaptı. Tutuklu ailelerinin hijyen koşullarına ilişkin paylaşımlarına değinen Sürücü, gardiyanların gruplara halinde yaptığı aramalarda fiziki mesafe kuralına uymadıklarını belirtti.  
 
CEZAEVİ SAKLIYOR
 
Söz konusu durumların Meclis gündemine taşınmasına rağmen kendilerine herhangi bir dönüşün sağlanmadığını söyleyen Sürücü, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün “Cezaevlerinde 120 koronavirüs vakası var” açıklamasına işaret ederek, ailelerin tedirginliğinin giderilmesini istedi. Cezaevlerinden tabutların çıkmasını istemediklerini vurgulayan Sürücü, geçtiğimiz günlerde kentteki cezaevi yetkililerinden görüşme talep ettiklerini ancak bu taleplerinin de reddedildiğini hatırlattı. Cezaevinde muhatap bulamadıklarını ve ilgili kurumların duruma keyfi yaklaştıklarına dikkati çeken Sürücü, cezaevindeki durumun cezaevi yönetimi tarafından kamuoyundan sakladığını ve bundan kaynaklı şüphelerin her geçen gün arttığını belirtti. 
 
780 ÇOCUK CEZAEVİNDE 
 
AKP ve MHP'li milletvekili oylarıyla Meclis'ten geçirilen infaz düzenlemesinde binlerce gazeteci, siyasetçi ile avukatın kapsam dışı bırakıldığını ve böylece ayrımcılık yapıldığını kaydeden Sürücü, “Nasıl bu yasa ile insanlar arasında ayrımcılık yapıldıysa, çocuklar arasında da ayrımcılık yapıldı. Bu yasa ile birlikte 780 çocuk bu süreçte anneleri ile birlikte cezaevlerinde bırakıldı. Bu adaletsizliğin boyutunu bize gösteriyor. Onun için acil şekilde cezaevlerinin bir an önce boşaltılması gerekiyor” dedi.