Urfa Barosu, HDP yönetimindeki 5 belediyeye kayyım atanmasına yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada, kayyımların OHAL uygulamalarının devamı olarak nitelendirilerek, bu uygulamadan vazgeçilip belediye başkanlarının görevlerine bir an önce iade edilmesi için çağrıda bulunuldu.

‘BARIŞ ORTAMINI YARALIYOR’

Barodan yapılan açıklamada, 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana bugün itibariyle 3’ü büyükşehir olmak üzere 41 belediyeye kayyım atandığını, 25 belediye eş başkanın ise hala tutuklu bulunduğuna dikkat çekildi. “Seçimle tecelli etmiş halk iradesine siyasal iktidarın kayyım yoluyla gerçekleştirdiği gaspçı müdahale” denilen açıklamada atanan kayyımların, Türkiye’de demokratikleşme çabalarını ve toplumsal barış ortamını yaralayan bir yaklaşıma yol açtığı, hak ve özgürlükler sorununu derinleştirdiği vurgulandı.

‘İDARİ DARBEDİR’

Açılmanın devamında “Bütün dünyanın salgın ile mücadele ettiği bir süreçte halk iradesinin, idari bir karar ile ortadan kaldırılması en hafif deyimiyle idari bir darbedir. Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır. Barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukuk devleti idealine olan inancı tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. OHAL uygulamalarının devamı olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iade edilmesi çağrısında bulunuyoruz” denildi. 

Kaynak: MA