Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ölüm orucu eyleminin 212’nci gününde olan tutuklu avukat Aytaç Ünsal için, üyesi olduğu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na “acilen toplanma” çağrısı yaptı. 

Gergerlioğlu, yaptığı yazılı açıklamada ölüm orucunun 238’inci gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal için İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun “hapishanede kalamaz” raporunu anımsattı.

Rapor sonrası avukatların hastanelerde tutulmaya başlandığı belirtilen açıklamada, “Kamuoyunun itirazlarına, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın ölüme götürüldüğü söylenmesine rağmen iktidar söylemleri kulak arkası etti” denildi.

‘KOLLARI UYUŞUYOR’

Ünsal’ın doktor raporuna göre hayati riski olduğunu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Hayati riski olan bir insanın cezaevinden daha ağır koşulları olan bir yerde 33 gündür tutulduğu, kaldığı yerde havalandırma olmadığı, kaldığı yerde ışıkların sürekli açık tutulduğu, havalandırmanın olmaması nedeniyle sağlık durumunun daha da kötüleştiği, içeriye giren jandarmalar yüzünden Aytaç Ünsal’ın düzenli uyku uyuyamadığı, bacaklarının çok ağrıdığı, kollarının uyuştuğu ve vücudunda yaralar çıkmaya başladığı, kendisinin yürümekte zorluk çektiği, dosyası Yargıtay’da olan Aytaç Ünsal’ın hala bir karar çıkmasını beklediği belirtilmektedir.”

SORUMLULUKTAN HİÇ KİMSE KAÇAMAZ’

Açıklamada, komisyon ilgililerden bilgi talep etmesini, incelemelerde bulunmasını, acilen toplanarak sağlıkçı üyelerinin de aralarında bulunduğu bir heyetin Ünsal’ı ziyaret etmesi talebinde bulundu.

Açıklamanın devamında şu çağrı yapıldı:

“İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunu bu konuda insan haklarından yana pozisyon almasını gerektirmektedir. Bu sorumluluktan Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu başta olmak üzere hiçbir üye kaçamaz. Adil yargılanma haklarını ihlal edildiğini iddia eden ve buna dikkat çekmek için ölüm orucunda olan avukatların durumu İnsan Haklarını İnceme Komisyonu görmezden gelemez.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı