YÖK'ün kuruluş yıldönümü birçok lisede olduğu gibi üniversitelerde de protesto edildi.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne Çevik Kuvvet polisi ablukasında yürüyen öğrenciler AKP hükümetini de eleştirdi. Öğrenciler adına Yaşar Aslan’ın okuduğu basın açıklamasında, “12 yıllık iktidarı süresi boyunca üniversiteleri demokratikleştireceğini iddia eden AKP, bugün ki baskı ve gericiliğin baş mimarıdır” dedi.

İstanbul’da bir diğer eylem ise Taksim’de yapıldı. Tünel Meydanı’nda toplanan kitle, Galatasaray Lisesi’ne yürüyerek orada bir basın açıklaması yaptı. İnşaat İşçileri Sendikası’nın da destek verdiği yürüyüşün ardından öğrenciler adına basın açıklamasını Marmara Üniversitesi öğrencisi Nurbanu Güner yaptı. Güner, “Türkiye’de üniversiteler baştan aşağı bir sorun yumağı halinde” ifade etti. YÖK’ün egemenliği altında bulunan üniversitelerin sermayeye peşkeş çekildiğini ifade eden Güner, “YÖK, üniversiteleri piyasaya açtıkça üniversitelerdeki sömürü de katbekat artıyor. Eğitim piyasa ürünü haline geldikçe eğitimdeki sömürü de aynı şekilde artış gösteriyor” diye konuştu.

ANKARA'DA YÖK PROTESTOSUNA POLİS SALDIRISI

Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde toplanan öğrenciler Kızılay Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis öğrencilerin yürüyüşüne tazyikli su ve biber gazı ile saldırıda bulundu. Kısa süreli çatışmanın ardından polis geri çekildi. Daha sonra eylem sonlandırıldı.

Ege Üniversitesi’nde öğrenciler yaptığı açıklamada “Bilimsel, anadilde ve özgür eğitim vermesi gereken üniversiteler AKP diktatörlüğüne mahkum edilmeye çalışılmaktadır. AKP, üniversiteleri özgürlükten uzak, gerici bir noktaya çekmek yolunda çaba sarf etmektedir. Buna karşı duran üniversite öğrencileri ise polis ve ÖGB saldırıları ile karşı karşıya kalıyor” denildi.

Tunceli Üniversitesi’nde ise öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Baran Avesta, gençliğin düşünmeye ve üretmeye en açık olduğu dönemde her türlü antidemokratik uygulamalarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

TRABZON, ANTALYA VE MUĞLA'DA DA PROTESTO VARDI

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) öğrenciler, Rektörlüğe yürüyen öğrenciler, geçtiğimiz haftalarda saldırıya uğrayan ve ölümden dönen Öğrenci Kolektifleri üyesi Mete’nin hesabını soracaklarını belirterek saldırıyı yapan kişinin üyesi olduğu KTÜ Öğrenci Derneği’nin kapatılmasını talep etti. Öğrenci Derneği üyeleri yürüyüşe tepki gösterirken, “Çeteler dışarı, üniversiteler bizimdir” sloganlarıyla eylem bitirildi.

Akdeniz Üniversitesi’nde Rektörlüğe yürüyen öğrenciler polis tarafından engellendi. Polis ve özel güvenlik, yürüyüşün yasa dışı olduğunu ifade ederek, öğrencilerin önünde barikat oluşturdu. Öğrenciler ve polis arasında yaşanan gerginlik sonucu polis müdahalesi gerçekleşti. Müdahalenin ardından farklı bir alanda 6 Kasım etkinliği sürdüren üniversiteliler, eyleme destek verdi. Öğrencilerin, sloganlarla etkinlik alanına geçmesi üzerine eylem sonlandırıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öğrencileri adına açıklama yapan Sevgi Karsambay,“Bizleri sömürenleri reddediyor ve deşifre ediyoruz. Üniversite öğrencileri olarak okul içerisinde iş alanı olan kurumların bizleri müşteri değil, öğrenci olarak görmesi gerektiğini haykırıyoruz” dedi. (dokuz8haber)