Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Anthony Lake Avrupa’daki göçmen çocuklar ve mülteci krizine ilişkin açıklama yaptı.

UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake Avrupa’daki göçmen çocuklar ve mülteci krizine ilişkin yaptığı açıklamada “Çocukların içinde bulunduğu bu vahim durum ne onların seçimi ne de kontrolü dahilinde. Bu çocuklar korunmaya muhtaçtır ve bu çocukların korunma hakkı vardır” denildi 

Açıklamada devamında şunlar ifade edildi:

‘TEKRAR YAŞANMAMASI İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ’

“Cansız bedenleri Avrupa sahillerine vuran, sınırdan geçmeye çalışırken kamyon kasasında boğularak ölen, çaresizlik içindeki aileleri tarafından dikenli teller üzerinden geçirilmeye çalışılan çocukların yürek burkan görüntüleri.

“Avrupa’daki mülteci ve sığınmacı krizinin giderek derinleştiği bu ortamda tüm dünya genelindeki sosyal medya ağlarında, televizyon ekranlarında ve gazetelerin ilk sayfalarında karşılaştığımız bu şok edici görüntüler son olmayacak.

“Fakat bu görüntüler karşısında dünyanın sadece şok olması yeterli değildir. Bu görüntülerin tekrar yaşanmaması için acilen harekete geçilmeli.

“Çocukların içinde bulunduğu bu vahim durum ne onların seçimi ne de kontrolü dahilinde. Bu çocuklar korunmaya muhtaçtır ve bu çocukların korunma hakkı vardır.

106.000’DEN FAZLA ÇOCUK

“Bugün; kalplerimiz Avrupa kıyılarında, sahillerinde ve yollarında çocuklarını kaybeden ailelerle beraber atıyor. Politik tartışmalar devam ederken, bu krizin insani boyutunu kesinlikle görmezden gelemeyiz. Özellikle de çocukları..

“Ve bu çocukların sayısının ne kadar yüksek olduğu gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Avrupa’ya sığınmaya çalışan Suriyelilerin en az dörtte biri çocuklardan oluşuyor. Bu yılın ilk altı ayında 106.000’den fazla çocuk Avrupa’ya sığınma talebinde bulundu.

“Ayrıca, Avrupa ülkelerinden sığınma talebinde bulunan ailelerin hikayelerinin arka planını da her zaman göz önünde bulundurmalıyız: Suriye’de ki gibi korkunç çatışmalar yüzünden şimdiden 2 milyondan fazla çocuk ülkesini terk etmeye zorlandı. Ne zaman bu korkunç çatışmalar son bulursa ancak o zaman yaşanan bu dram sona erer.”

TEDBİRLER

Lake, aşağıdaki tedbirlerin alınması için çağrıda bulundu:

* Sağlık, gıda, psikososyal destek ve eğitim gibi temel hizmetlerin kesintisiz olarak sunulması yoluyla bu çocukların korunması ve ailelerin bir arada kalabilmeleri için mülteci ve sığınmacılara yeterli barınma imkânlarının sağlanması.

* Yeterli sayıda ve gerekli eğitimleri almış çocuk koruma uzmanını görevlendirerek çocuklara ve ailelerine destek sağlanması.

* Ailelerin ülkeler arası geçişi nedeniyle sadece denizlerde değil, karada da arama-kurtarma faaliyetlerinin sürdürülmesi. Ayrıca göçmen ve mülteci çocukların ihmal ve istismardan korunması için gereken her türlü çabanın gösterilmesi.

* Söz konusu çocuklarla ilgili alınan tüm kararlarda ve iltica taleplerinin değerlendirilmesinde öncelikli olarak çocukların yüksek yararının gözetilmesi.