UNICEF Türkiye'ye taahhütlerini hatırlatarak her çocuğun vazgeçilmez olan yaşam hakkının korunmasının devletlerin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.


UNICEF Türkiye Ofisi, Berkin Elvan’ın ölümünün ardından yaptığı açıklamada Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye taraf olduğunu belirterek “Çocuğun bedensel veya zihinsel saldırı, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkâr muameleye, ırza geçme dahil her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması için; yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemleri almak” hususunda taahhütte bulunduğunu hatırlattı.

Aynı zamanda anayasada da “Devletin her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alacağı” yönündeki taahhüdü vurguladı.

Türkiye’de yaşanan önlenebilir çocuk ölümlerine dikkat çeken UNICEF Türkiye Ofisi “Her çocuğun vazgeçilmez olan yaşam hakkının korunması ve teşvik edilmesi devletlerin sorumluluğundadır” dedi.

“Devletler bu sorumluluğu çocuğa yönelen her türlü şiddete müdahale ederek, bu şiddetin sorumlusu olan kişileri tespit ederek ve çocukların tehdit ya da risk altında olduğu her durumda üzerlerine düşen doğrudan veya dolaylı tüm görevleri eksiksiz bir biçimde uygulayarak yerine getirmelidir.”