Kürt Dil Hareketi’nin (Hezkurd), Kürtçenin Türkiye ve Kürt illerinde yasal güvenceye kavuşturularak eğitim dili haline gelmesi için Birleşmiş Milletler, Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) yaptığı başvuruya cevap geldi. UNESCO resmi cevabında, anadilde eğitim hakkının meşru olduğunu bildirdi.

Kürt Dil Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Dere, 22 Şubat 2021’de Kürtçenin yasal güvenceye alınarak eğitim dili olması için Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği ve UNESCO Temsilciliğine başvurmuştu. Başvuruda Kürt dilinin Türkiye’nin bilinçli ve programlı asimilasyon politikası nedeniyle tehlike altında olduğu ifade edilmişti.

Konuyla ilgili HEZKURD’ten yapılan açıklamada, UNESCO’nun HezKurd’un Kürtçe başvurusuna resmi olarak yanıt verdiği belirtildi.

Cevabı 'müjde' olarak değerlendiren HezKurd, “Biz bu müjdeyi tarihi bir kazanım olarak görüyoruz. UNESCO'dan, Kürtçe’nin eğitim dili olmasına dair meşru talebimize güçlü ve resmi bir cevap verildi. Kürt Dil Hareketi’ne verilen destek de yinelendi” dedi.

'DEVLETLER BUNA UYMALI'

UNESCO'dan, Kürtçe’nin eğitim dili olması için yapılan başvuruya, Stefania Giannini verdiği yanıtı şöyle:

“Bayan Genel Direktör adına, 18 Şubat 2021 tarihli mektubunuz için teşekkür ederiz. Mektubunuzda Türkiye’de Kürd dilinin sorunlarını dile getiriyorsunuz.

Bilindiği gibi UNESCO kanunlarına göre her çocuğun kendi ana dilini öğrenme ve o dilde kaliteli bir eğitim görmesini ve bu hususta dışlanmaması önemli bir hak ve yasal prensiplere saygı olarak görüyoruz. Öte taraftan kuruluşumuz farklı dillerin ve kültürlerin programlı biçimde pratiğe geçirilmesini de öngörüyor.

Farklı dil ve kültürlerin birebirine karşılıklı saygı göstermesi esastır; bu doğal bir iletişim ve anlayış için gereklidir. Bu yüzden UNESCO ve ona üye devletler çoğulculuğu esas alarak dillerin ve kültürlerin birlikte yaşanmasını savunur. Bu sebeplerden ötürü devletleri uyarıyoruz. Çoğulculuğu esas alarak, farklı dilleri ve kültürleri tanıyarak birlikte yasamasını önemsiyor ve devletlerin buna uymasının zorunlu olduğunu hatırlatıyoruz.

'KONUYU YAKINDAN TAKİP EDECEĞİMİZDEN ŞÜPHENİZ OLMASIN'

Budan ötürü kuruluşumuz 2021 Uluslararası Anadil Gününü toplumların eğitimi için önemli bulmaktadır. Bu kutlama ile asıl amacımız hiçbir halkı ana dilinden ve kültüründen uzak tutmamasını sağlamaktır. Bu konuyu gündemimize getirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyoruz ve bu konuyu yakından takip edeceğimizden hiçbir şüpheniz olmasın. Sizlere tekrardan teşekkür eder saygın selamlarımı sunarım.”