Uluslararası Kadın Girişimi (UKG), PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecride karşı 83 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven için “Leyla Güven’in yaşamını kurtar” başlığıyla bir açıklama yayımladı.  

Açıklamada, “Girişim üyeleri olarak; Avrupa Konseyi (AK), Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dahil olmak üzere Avrupa kurumlarını; AB’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otokratik rejimine karşı harekete geçme konusundaki yasal ve politik yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısı yapıyoruz” ifadelerine yer verildi.  

‘ÖCALAN’A TECRİT SON BULMALI’  

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre açıklamada, Güven’in açlık grevine girmesine neden olan Öcalan’ın tecridine karşı 7 Kasım günü yaptığı açıklamaya katıldıkları belirtilerek, “Avrupa devletlerinin; barış çabalarına önemli katkı sağlayabilmek için atıfta bulundukları sosyal, kültürel ve insan haklarına ilişkin politikalar üretmenin zamanı geldi. Türkiye’nin hala Avrupa ile siyasi, kurumsal, askeri ve ekonomik olarak güçlü bir bağı var. Dolayısıyla Avrupa hala Türkiye üzerinde önemli bir etkiye sahip. Avrupa kurumları, Türkiye’nin otoriterleşmesine yönelik sert eleştiriler yapsa da Erdoğan hükümetine baskı yapmak için herhangi bir anlamlı eylemde bulunma konusunda da yetersiz kaldılar. Bu durum Türkiye'deki otokratik hükümetin, devam eden insan hakları ve ülkedeki hukuk devleti erozyonunu derinleştirmesine olanak sağlıyor. Özellikle; Kürt Halk Lideri Abdullah Öcalan ve Türkiye’deki tüm siyasi tutuklulara dayatılan tecride son verilmesi çağrısı yapıyoruz” denildi.

‘GÜVEN’İN HAYATINI KURTARMAYA ÇAĞIRIYORUZ’  

Girişim üyeleri, uluslararası tüm örgütlere ve kadınlara seslenerek şu çağrıyı yaptı: “Leyla Güven için tüm dünyada dayanışma kampanyaları yapılarak ve inisiyatifler kurularak hayatını kurtarmaya çağırıyoruz. Eyleminiz, Türkiye'nin Kürt meselesine ve Ortadoğu’ya getirilen kaotik duruma barışçıl bir çözüm aramayı reddetmesine karşı ve ülkedeki dışlanma, ırkçılık ve reddetme politikalarıyla yüzleşmek için bir fedakarlık eylemi üstlenen açlık grevi eylemcileriyle dayanışmayı sağlayacak. Lütfen dayanışma kampanyaları ve eylemleriyle kamuoyunda farkındalığı artırarak, hükümetlerinize, Türk hükümetinden Leyla Güven ve Abdullah Öcalan'ın haklarına saygı gösterilmesini talep etmelerini isteyen mektuplar göndererek çağrımızı destekleyin.”