Uluslararası İmralı Heyeti üyeleri, CPT'ye acilen İmralı Cezaevi’ni ziyaret etmesi çağrısında bulundu.

Aralarında Nelson Mandela’nın avukatı Essa Mossa’nın da bulunduğu Uluslararası İmralı Heyeti üyeleri, Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) acilen İmralı'yı ziyaret etmesi çağrısında bulundu.

Heyet üyeleri, CPT’nin İmralı’daki tecridi "cesaretlendirecek" tavrından vazgeçmesi ve milyonların kaygılarını dikkate alması istedi.

CPT Direktörü Mykola Gnatovskyy’ye hitaben yazılan mektupta, 5 Nisan 2015’ten bu yana Öcalan’ın hiç kimseyle görüştürülmediği ve nihayet 11 Eylül’de kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla ilk kez haber alınabildiği belirtildi.

Öcalan’ın durumuna ilişkin endişelerin paylaşıldığı mektupta, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşananlardan dolayı bu endişelerin arttığı ifade edildi.

CPT’nin 15 Temmuz gecesi yaşananların aydınlatması istenen mektupta, İmralı’nın ziyaret edilmesi veya İmralı’ya saldırmayı planlanladığı öne sürülen ve sonradan Yunanistan’a sığınan subaylarla görüşülmesi gerektiği belirtildi.

Kürt halkının kaygıları olduğu kaydedilen mektupta, Diyarbakır’da 50 kadar Kürt siyasetçinin, Strasbourg’da ise Şengal Diaspora Meclisi yöneticisi Ezidierin açlık grevi yaptıkları hatırlatıldı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla gönderdiği “Devlet isterse bu sorunu 6 ay içinde çözebiliriz” mesajına dikkat çekilen mektupta, Öcalan’ın 18 ayı aşan tecride rağmen barış çabalarında ısrar ettiği belirtildi.

Mektupta, Türkiye’nin İmralı Cezaevi’ndeki “işkence sistemini” sürdürmeye devam ettiği iddia edildi.

CPT’nin Nisan ayında İmralı’ya yaptığı ziyaretin üzerinden aylar geçmesine rağmen bu ziyarete dair raporun halen yayınlanmadığı kaydedilerek,söz konusu raporun da acilen paylaşılması istendi.

Kürdistan ve uluslararası kamuoyunca paylaşılan tüm bu kaygılara rağmen CPT’nin "sorumsuzca davranmaya devam ettiği" ifade edildi.

Mektupta, 7 Eylül’de yapılan ve CPT heyetinin Türkiye’ye giderek İmralı Cezaevi’ni ziyaret etmediği yönündeki açıklamasına dikkat çekildi.

Bu durumun hem CPT’nin sorumluluklarına ters düşmesi hem de milyonlarca bireyin kaygılarını açıkça dikkate almama anlamına geldiği ifade edildi.

İmralı Heyeti mektubunda, “CPT hiçbir şey yapmıyor ve üstü kapalı olarak Türk hükümeti tarafından Abdullah Öcalan’a yapılan tecrit ve işkenceyi destekliyor, cesaretlendiriyor” denildi.

Uluslararası İmralı Heyeti’nin mektubunda son olarak, CPT’nin Nisan ayında yaptığı ziyarete dair detayları açıklaması ve milyonlarca kişinin taleplerini dikkate alarak acilen İmralı Cezaevi’nde Öcalan’ı ziyaret etmesi çağrısı yapıldı.

Uluslararası İmralı Heyeti adına yazılan çağrı mektubuna imza atanların isimleri şöyle:

Yargıç Essa Moosa (Delegasyon Başkanı), International Peace and Reconciliation Initiative (Güney Afrika)

Prof. Kariane Westrheim AB-Türkiye Sivil Komisyonu Başkanı, Bergen Üniversitesi profesörü ve Rafto Board eski üyesi (Norveç)

Fr. Joe Ryan, Westminster Adalet ve Hukuk Komisyonu Başkanı (Britanya)

Thomas Jeff Miley, Cambridge Üniversitesi siyaset sosyolojisi öğretim görevlisi (Britanya)

Federico Venturini, School of Geography, University of Leeds (UK) öğretim görevlisi

Radha D’ Souza; University of Westminster, School of Law (UK) profesörü

Janet Biehl, ABD’li yazar ve editör

Francesco Andrade Velasco, Ekvator eski Kültür Bakanı

Andrej Hunko, Alman Sol Parti (Die Lİnke) Federal milletvekili

Dimitri Roussopoulos, Kanada Transnational Institute for Social Ecology kurucularından

Eirik Eiglad, Norveçli yazar ve yayıncı

Lucena Gonzalez Edgar de Jesus, Venezuela Ulusal Assamble üyesi milletvekili

(Kaynak: DİHA)