Uluslararası Af Örgütü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampusünde yapılacak yol inşaatını protesto etmek isteyen öğrencilere karşı polisin tekrar eden bir şekilde aşırı güç kullanmasının ardından, yetkililere Ankara’da barışçıl gösterilerin engellenmeden devam etmesine izin verme çağrısında bulundu.

Af Örgütü, 18,21,26 Ekim’deki protestolarda ODTÜ’deki ağaç katliamını protesto eden öğrencilere, akademisyenlere karşı gaz ve ses bombası, plastik mermiyle müdahale edildiğini ifade etti. ODTÜ’deki gece baskınında protestoculara doğrudan gaz kapsülü atıldığını belirten örgüt, 26 Ekim’de polisler tarafından ateşe atılan Yener Çıracı’nın kafasında bir kesik ve ikinci, üçüncü dereceden yanıklar oluştuğunu aktardı.

Uluslararası Af Örgütü açıklamasına şöyle devam etti:

"ODTÜ öğrencileri ve akademisyenlerinin barışçıl protesto hakkının engellenmesi ve polisin göstericilere yönelik aşırı güç kullanımı, Gezi Parkı eylemlerinin sonuçlarından ders alınmadığını gösteriyor.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye yetkililerine, ODTÜ protestocularının barışçıl protesto hakkına saygı duyulmasını ve kolluk kuvvetleri yetkililerinin protestoculara yönelik gereksiz ya da aşırı güç kullanmamasını güvence altına alması çağrısında bulunuyor. Polisin gerçekleştirdiği iddia edilen hak ihlalleri soruşturulmalı ve sorumlular en kısa zamanda adalet önüne çıkarılmalıdır." (Sendika.Org)