Uluslararası Af Örgütü, Kobani’den yetkililerin bilgisi ve onayıyla 6 Ekim’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda giriş yaptıktan sonra gözaltına alınan ve şu an Suruç Kapalı Spor Salonu’nda tutulan Kobanilileri ziyaret etti. Spor salonunda 95 Kobanili’nin bulunduğunu kaydeden Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, Kobanililerle yaptıkları iki saatlik görüşmeyi değerlendirdi. Kobanilileri dinlediklerini ve koşullarını incelediklerini belirten Gardner, izlenimlerini şöyle aktardı:

İki saat onlarla konuşup, gözaltı koşullarıyla ilgili değerlendirme yaptılar ve onarın taleplerini dinledik. İki saat konuştuk, gözaltı koşullarını gördük. Gözaltı koşuları zaten kabul edilmez. Hepsi büyük bir spor salonunda tutuluyor.Spor salonu kalınacak gibi değil. Sadece bir adet tuvalet ve bir adet düş yeri var, çok kirli ve kullanılır gibi değil.

‘GÖZALTILAR HUKUK DIŞI VE KOŞULLAR ÇOK KÖTÜ’

Gözaltıların yasal olmadığını söyleyen Gardnew, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ya da uluslararası yasalara göre böyle bir gözaltı olamaz. Suriye’den geldikleri için Türkiye de kalmaya hakları var. Onları sınır dışı etmek söz konusu olamaz. Hukuk dışı ve gözaltı koşulları çok kötü. Özellikle çok hasta olan insanlar var, onlarla görüştük 2 hafta da daha uzun bir süredir doktor talep ediyorlar ama yetkililer doktor vermiyorlar. Ciddi hastalıklar ve ilaç ihtiyaçları var ama hiçbiri karşılanmıyor.

‘DERHAL SERBEST BIRAKILMALILAR’

Kobanililerin kötü muamele gördüklerini ve bazılarının sınır dışı edildiklerini aktardığını belirten Gardnew, “Sorguları yapılmış. Kötü muamele görmüşler. Tehdit edilmişler. 'Kafanızı keseriz' biçiminde tehditler almışlar. Uluslararası Af Örgütü’ne acil eylem çağrımız var. Bu mülteciler derhal serbest bırakılmalı ve asla Suriye’ye geri gönderilmemeli” dedi. (DİHA)