Uluslararası Af Örgütü dünyanın dört bir yanında serbest bırakılması için kampanya yürüttüğü ve COVID-19 nedeniyle mevcut durumda daha büyük risk altında olan tüm düşünce mahkumlarının derhal ve koşulsuz serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar Direktör Yardımcısı Sauro Scarpelli konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu yıkıcı virüsün tüm dünyayı sardığı bir dönemde cezaevleri COVID-19’un yayılabileceği tehlikeli merkezlere dönüşme riski taşıyor. Devletlerin parmaklıklar ardında bulunan herkesi korumak için acil tedbirler alması her zamankinden daha önemli. Yalnızca barışçıl biçimde haklarını kullandığı için cezaevinde tutulan herkesin serbest bırakılması da bu tedbirler arasındadır” dedi.

Scarpelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Düşünce mahkumları herhangi bir suç işlemedikleri halde giderek daha tehlikeli hale gelen koşullarda keyfi şekilde alıkonulmaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki birçok cezaevinin aşırı kalabalık ve hijyen koşullarından yoksun olması, mahkumların fiziksel mesafe veya düzenli el yıkama gibi hastalığa karşı önleyici tedbirler almasını imkansız kılıyor. Haksız yere cezaevinde tutulmaları bu kişileri daha büyük risk altına sokuyor.”

“Küresel bir pandemi döneminde bir kişinin bile haksız yere cezaevinde tutulması zalimane ve sorumsuzca bir uygulamadır” diyen Sauro Scarpelli sözlerini şöyle sonlandırdı:

“İnsan hakları COVID-19’la mücadelenin merkezinde olmalı ve COVID-19 sonrası dünyada herkesin özgür ve barışçıl biçimde fikirlerini ifade edebileceği, daha adil ve hoşgörülü bir gelecek kurma çabalarımızın merkezinde yer almaya devam etmelidir.”