Diyarbakır baro başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tarihi dört ayaklı minarenin ve diğer tarihi değerlerin korunması için yaptığı basın açıklamasında hemen sonra çatışmada  katledilmişti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty İnternational) resmi web sayfasından yayınladığı anma duyurusunda Tahir Elçi için insan hakları ve barış savunucusu, inandığı değerleri korkusuzca savunan prensip sahibi bir kişi olarak çok özlenecek sözlerine yer verdi.

Duyuruda şu ifadelere yer verildi; “1990’larda Türkiye’nin en karmaşık bölgesinde bulunan Cizre’de tüm imkansızlıklara rağmen korkusuzca, insan haklarını savunarak işkence görenlerin, gözaltına alınanların, kaçırılanların yanında olarak haklarını korkusuzca savundu. Türkiye’deki Uluslar arası af örgütü kurucu üyeleri arasında olan Elçi, bize hep rehber oldu.”

Yapılacak anmada Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi de katılacak. Anmada ayrıca Law Society’den Tony Fisher, İnsan hakları savunucusu ve Elçi’nin yakın arkadaşı Orhan Kemal Cengiz, Uluslararası Af Örgütü Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner birer konuşma yapacak.

Anmada ayrıca Londra’da yaşayan Kürt müzisyen Olcay Bayır da şarkılarını Elçi için söyleyecek.