Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç, eski direktörü İdil Eser ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davada Çarşamba günü kararın açıklanması bekleniyor. İki buçuk yıldan uzun bir süredir asılsız suçlamalarla mücadele eden hak savunucuları, suçlu bulundukları takdirde 15 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilirler.

Çağlayan Adliyesi’nde görülecek duruşma öncesinde açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, adaleti sağlayacak tek kararın, 2017 yazında 'terör' suçlamalarıyla gözaltına alınan 11 aktivistin tamamının beraat ettirilmesi olduğunu belirtti. Dünyaca ünlü kişiler ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu iki milyon insan bu duruşmada adalet talep ediyor. Uluslararası Af Örgütü’nün üst düzey temsilcilerinden oluşan bir heyet, duruşmaya katılacak.

"BERAAT DIŞINDA HER KARAR ZULÜMDÜR"

UAÖ Avrupa Direktörü Marie Struthers konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu aktivistlerin yaşadığı zorluklar, Türkiye’de başkalarının özgürlüklerini savunmanın, kişinin kendi özgürlüğüne mal olabileceği ve insan haklarını savunmanın suç haline getirildiğini gösteriyor. Bu karar, Türkiye’deki adalet sistemi için bir turnusol kağıdı olacak. Uzun zamandır devam eden bu adaletsizliğe artık bir son verilmesini istiyoruz” dedi. Struthers, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gözaltına alındıkları günden beri bu davanın Türkiye’deki bağımsız sivil toplumu susturmayı amaçlayan, siyasi güdümlü bir dava olduğu açıktı. 11 aktivist, kendilerine yöneltilen suçlamaları kanıtlayabilecek güvenilir hiçbir kanıt olmaksızın aylarca cezaevinde tutulduktan ve yıllarca yargılandıktan sonra, bu duruşmada hepsinin beraat ettirilmesi dışında verilecek her karar zulümdür.”

10 duruşma boyunca 11 hak savunucusuna yöneltilen terör suçlamalarının asılsızlığı, devletin kendi kanıtlarıyla da olmak üzere defalarca ve kesin olarak kanıtlandı. Savcılığın meşru insan hakları faaliyetlerini hukuka aykırı fiillermiş gibi sunma girişimi tamamen başarısız oldu. Karar, bu gerçeğe uygun olmalıdır.

“Bu kararın anlamı, mahkeme salonunun çok ötesine ulaşacak. 11 insan hakları savunucusunun beraat ettirilmesi, bundan böyle Türkiye’de sivil topluma yönelik baskıların sona ereceğinin ve insan haklarına yeniden saygı gösterileceğinin müjdecisi olmalıdır.” diyen Struthers, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Tüm dünyanın gözleri mahkeme salonunda olacak. Beraat dışında verilecek her karar, hakikat ve adaletin Türkiye’ye yabancı hale geldiğini tüyler ürpertici biçimde hatırlatacaktır.”

DÜNYADAN TEPKİ YAĞDI

Aralarında sanat dünyasından ünlü isimlerin de yer aldığı iki milyonun üzerinde kişi 11 hak savunucusu için adalet talep ediyor.  2017’de yayınlanan açık mektubun imzacıları arasında şu isimler yer alıyor:

Edward Snowden, Ben Stiller, Mark Ruffalo, Zach Galifianakis, Whoopi Goldberg, Juliette Binoche, Ai Weiwei, James McAvoy, Anish Kapoor, Peter Gabriel, Zoë Kravitz, Nazanin Boniadi, Don Cheadle, Marisa Tomei, Adam McKay, Paul Haggis, Joshua Malina, Fisher Stevens, Claire Danes, Mike Farrell, Eva Orner, Peter Sarsgaard, Tim Roth, Kathy Najimy, Bruce Cohen, Shira Piven, Mike White, Tim Kring, Catherine Deneuve, Francois Morel, Elif Şafak, Bianca Jagger, Juliet Stevenson, Angélique Kidjo, Jane Birkin, Isabelle Huppert ve Tanita Tikaram.

11 hak savunucusunun cezaevinde tutulduğu dönemde onlarca ünlünün imzaladığı açık mektupta şu ifadelere yer veriliyordu: “İnsan hakları savunucularının susturulduğu yerde tüm haklarımız tehlikeye girer. Onlar bizim için harekete geçti. Şimdi biz de onlar için harekete geçmeliyiz.”

"BASKI ORTAMI HAK SAVUNUCULARINI HEDEF ALIYOR"

Taner Kılıç, 14 aydan uzun bir süre cezaevinde tutulduktan sonra Ağustos 2018’de adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Yaklaşık dört ay cezaevinde tutulan diğer sekiz hak savunucusu Ekim 2017’de serbest bırakılmıştı. Ancak Türkiye’de muhalefete yönelik geniş kapsamlı ve şiddetli baskılar nedeniyle gözaltına alınan 10 binlerce kişi halen cezaevinde.

İnsan hakları savunucularının hedef alınması, 2016’daki darbe girişiminden bu yana Türkiye’ye hakim olan baskı ortamında daha da şiddetli hale geldi. Hükümetin darbe girişimi sonrasında uyguladığı baskılar kapsamında, sivil topluma yönelik süregelen saldırılar nedeniyle 1.300’ün üzerinde sivil toplum örgütü ve 180 medya kuruluşu kapatıldı, yaklaşık 130 bin kamu sektörü çalışanı keyfi şekilde işinden ihraç edildi.

UAÖ’nün üst düzey temsilcilerinden oluşan ve duruşmayı izlemek üzere dünyanın dört bir yanından İstanbul’a gelen uluslararası heyette UAÖ Birleşik Krallık Şubesi Direktörü Kate Allen, UAÖ Norveç Şubesi Direktörü John Peder Egenaes, UAÖ İsveç Şubesi Direktörü Anna Lindenfors ve UAÖ Almanya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gabriele Stein, UAÖ İsviçre Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Stefanie Rinaldi ve UAÖ İspanya Şubesi Türkiye Koordinatörü Yolanda Vega yer alıyor.