Van’da “Şimdi ulusal birlik ve özgürlüğü sağlama zamanı” sloganıyla yapılan yürüyüşe katılan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile yedi HDP’li milletvekili hakkında soruşturma başlatıldı.

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) “Şimdi ulusal birlik ve özgürlüğü sağlama zamanı” sloganıyla Kürt ulusal birliğine dair 8 Ocak’ta Van’da yapmak istediği açıklamaya polis, biber gazı tazyikli suyla müdahale etmişti.

Şimdi de yürüyüşe katılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Şevin Coşkun, Abdullah Koç, Dilan Dirayet Taşdemir, Muazzez Orhan, Mehmet Rüştü Tiryaki, Habip Eksik ve Hüseyin Kaçmaz hakkında soruşturma başlatıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmaya, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme” gerekçesi gösterildi.

Soruşturma dosyası “görevsizlik” kararı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderildi.