Ulaş Doğu Atlı, 1996'da aldığı ceza zamanaşımına uğradığı halde Adalet Bakanlığı gerekli prosedürü yerine getirmediği için Hollanda Amsterdam Havalimanı'nda cuma gecesi gözaltında alınmıştı. Atlı, bugün serbest bırakıldı.

Adalet Bakanlığı'nın ihmali sonucu Hollanda Amsterdam Havalimanı'nda cuma gecesi gözaltına alınan Ulaş Doğu Atlı serbest bırakıldı.

Avukat Denizer Şanlı bianet'e, "Olayın basın organlarına yansımasıyla acil bir bilgi trafiği yaşandı. Müvekkilim Hollanda'da mahkemeye sevk edileceği sırada polise geçilen bilgiyle serbest bırakıldı" dedi.

1996'da  ''Öğrenci Harçlarını Protesto'' ve kamuoyunda ''Mecliste Pankart Davası'' olarak bilinen davadan daha önce 18 yıl ceza alan ve tutuklanan Atlı, cezası zaman aşımına uğradığından Türkiye'ye uçmak üzere gittiği Amsterdam Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.

Türkiye'de Adalet Bakanlığı, gerekli prosedürü yerine getirmediği için gözaltına alınan Atlı Hollanda kayıtlarında "Interpol tarafından aranıyor" olarak görünüyordu. Avukat Şanlı, "Şu anda Adalet Bakanlığı'ndayım ve sorunu çözmeye çalışıyorum. Bundan bir ay önce Emniyet Genel Müdürlüğü, resmi yazıyla Atlı'nın artık aranmadığını bildirdi. Yazılı belge var. Fakat polisin, uluslararası aramayı kaldırması için Adalet Bakanlığı'nın polise bilgi geçmesi gerekiyor. Ancak o zaman bu bilgi, Interpol veri tabanına ve diğer uluslararası veri tabanlarına geçebiliyor. Bu yapılmamış ve o yüzden Atlı, Türkiye'de aranmamasına rağmen Hollanda'da aranıyor" demişti.

NE OLMUŞTU?
Atlı, 7 Ocak 2012 gece 00.15' de İstanbul aktarmalı uçak ile Ankara'ya uçmak üzere havaalanına bırakıldı. Gece saat 1 civarında telefonla Amsterdam Schipol Havaalanında gözaltına alındığını ve Adalet Bakanlığı'na havaalanını polisi tarafından Detentie Centrum Schiphol -Oost a götürüleceği bildirdi.

Havaalanı polisi ile yapılan görüşmelerde tek kişilik özel hücreye konulacağı ve ziyaretçi yasağı olduğunu, sadece avukatının ziyaret hakkının olduğu bildirildi. Sadece günde bir kez telefon etme hakkı olduğu ve cumartesi sabahı bu hakkı kullanabileceği bildirildi. Cumartesi öğlene doğru Ulaş telefonla arkadaşını aradı ve savcı tarafından ifadesinin alındığını, kendi argümanlarının dinlenmediğini, İnterpol tarafından arandığını ve 10 gün içinde Türkiye'ye iade edileceğinin söylendiğini bildirdi.

Ulaş Doğu Atlı'nın 1996'da aldığı ceza, 12 yıl sonra kalktı. Türkiye'de "Pankart Davası" diye bilinen davadan aldığı ceza 12 yıl sonra zaman aşımına uğramıştı. Türkiye'deki avukatı tarafından bütün yasal işlemler yapıldı ve cezanın kesinlikle kaldırıldığına dair belgeler alındı.

Şanlı, "12 yıldır nerede oturduğu, ne iş yaptığı belli olan Atlı tam da Türkiye'ye gidecekken gözaltına alınması bir hukuk skandalıdır. Bu olayların sık yaşandığı ve aslında cezası kalkan insanların gereksiz yere gözaltında alıkonduğu avukatlar ve siyasetçiler tarafından doğrulandı" demişti.

Cuma gecesi gözaltına alınan Atlı, artık serbest. (IC/BİA)