Okmeydanı Cemevi bahçesinde polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Uğur Kurt davasına Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Tanık ifadelerinin alındığı duruşmada, çelişkili ifadeler dikkat çekti. Mahkeme, sanık polisin “kaçma şüphesi olmadığı” iddiasıyla tutuklama talebini reddederek, duruşmayı erteledi.

Kurt, Okmeydanı'nda Berkin Elvan için yapılan bir eylem esnasında akrep tipi zırhlı araçtan inen polis Sezgin Korkmaz'ın açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Duruşmayı HDP İstanbul milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Turgut Öker de takip etti.

Tutuksuz yargılanan polis Sezgin Korkmaz'ın bulunduğu duruşmada tanık ifadeleri alındı. İlk olarak dinlenen tanık polis "Ben gördüğümde sanık polis havaya ateş ediyordu" ve "Ayrıca karşı gruptan da silah sesleri geliyordu sanırım. Ben öyle sandım" iddialarında bulundu.

Kurt ailesinin avukatları polise "Sanığın babası olay incelemeye katıldı mı?" diye sordu, tanık polisin yanıtı "Biz Cemal Kamacı’ya geçtiğimizde sanığın babası da oradaydı, ama bizi olay incelemeye yaklaştırmadılar" şeklinde oldu.

Sanık avukatlarının sorusundan sonra ise tanık polisin ifade değiştirmesi dikkat çekti, bu kez "Ben baktığımda ateş eden yoktu. Ben de silahı çektim ama kullanmadım" dedi.

Mahkeme hakimin, hangi elini kullandığı şeklindeki soruya sanık polis Sezgin Korkmaz, "sağ" diyerek yanıt verdi.

Duruşmada dinlenen sivil tanık ise o günü şu şekilde anlattı: "Akrepten çıkan polis silahını cemevine direkt doğrultup 4 el ateş etti. Daha sonra havaya ateş etti. O ara cemevinde 'çocuk vuruldu' dediler. Biz cemevine gittik, o ara polis cemevine gaz atmaya başladı. Ambulans çağırdık. 20 dakika kadar sonra geldi. Nedenini sorduk. Anadolu Kahvesi’nde polislerin engellediğini söyledi. 'Biz de ara sokaktan geldik' dediler."

45 yıldır Okmeydanı'nda yaşadığını belirten tanık, "Göstericilerin silah kullandığı zamanlara bile şahit oldum. O anlarda bile polis hiç silah kullanmamıştı" dedi.

Duruşma, Uğur Kurt'un cenazesine gittiği kişinin kızı olan ve aynı zamanda Kurt'a ilk müdahaleyi yapan doktorun anlatımları ile devam etti.

'POLİS TUTUKLANMALI'

Duruşmada söz alan Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan mahkemeye "Polis havaya ateş ettiyse Uğur nasıl oldu? Neden tanık polise sormadınız?"diye sordu. Yaşananlara ilişkin anlatımların "olası kast"suçunu doğruladığını belirten Avukat Kazan, "Biz sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz. Lütfen bu polis cinayetlerini seyretmeyin"dedi.

Duruşmada Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt da duruşmada, "Şu an burada onunla aynı ortamda sakin durmak için kendimi zor tutuyorum. Bir senedir cehennemi yaşıyorum. Tutuklanmasını istiyorum"dedi.

Polis avukatları ise aileye başsağlığı dilerken, kendilerinin de müvekkillerinin de üzgün olduklarını öne sürdü. Avukatlar, "Müvekkilimiz o an kendisini savunuyordu, olası kast yok" iddiasında bulundu. Polis avukatlarının sivil tanıkların ifadesinde problem olduğunu ve dikkate alınmaması gerektiğini savunmaları dikkat çekti.

DAVA YİNE ERTELENDİ

İfade işlemlerinin ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Ardından açıklanan kararda, Kurt Ailesi'nin polis Sezgin Kurt hakkındaki tutuklama talebi reddedildi.

Mahkeme, sanık polisin “kaçma ve delilleri karartma şüphesi olmadığı” iddiasıyla tutuklama talebini reddederek, duruşmayı 1 Ekim tarihine erteledi.

Kaynak: ETHA