Stockholm’de Glocal Community Voice tarafından düzenlenen “Türkiye, Avrupa Birliği ve Demokratikleşme Süreci” konulu bir konferans veren Eşitlik ve Demokrasi Partisi ve Halkların Demokratik Kongresi Genel Meclisi Üyesi Ufuk Uras, yerel seçimlerde HDK’nin batıdaki belediyelerin bir kısmını almasının oldukça önemli olduğunu söyledi.

 

Uras son dönemlerde Avrupa’da gelişen kitle eylemleri ile seçimlerin neo-liberallerin bir gerileme, sol ve sosyalistlerin ilerleme süreci içine girdiğini gösterdiğini, daha sol bir Avrupa ile Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkilerinin olumlu yönde değişebileceğini söyledi.

 

Uras, Halkların Demokratik Kongresi’nin Kürtleri, Alevileri, sosyalistleri ve solun tüm renklerini bir araya getiren bir oluşum olduğunu ve son yapılan konferansta parti kurma kararı aldıklarını söyledi.

 

Yerel seçimler ve 2014’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ortak adaylarla katılacaklarını söyleyen Uras, İstanbul ve İzmir gibi illerde bazı ilçe belediyelerini kazanmayı amaçladıklarını ifade etti.

 

Yeni yapılacak anayasada kişisel hak ve özgürlüklerin yanısıra Kürtlerin kolektif haklarının yer almasının önemli olduğunu ancak BDP dışındaki hiçbir partinin buna yanaşmadığını söyledi.

 

AKP’nin Kürt sorununda açılımdan imhaya yönelmesi konusunda Uras şunları söyledi: “Siyaseten gerçek bir açılım yapabilmek için bu konuya zihnen açık olmak lazım. Bu konu gündeme geldiğinde grup olarak somut adımlar atmalarını istedik. Anayasa görüşmelerinde sorun BDP’nin net olarak altını çizdiği kolektif haklar söz konusu olduğunda ortaya çıkıyor ve konu kilitleniyor. HDK’nin biraz da var oluş amacı bu. 2013’te yapılacak yerel seçimlerde ve genel seçimlerde AKP ve CHP arasındaki tahterevalliye karşı üçüncü bir seçenek oluşturmak. Bu süreçte HDK’yi güçlendirmekten başka bir seçenek gözükmüyor. BDP’li arkadaşlar Anayasa çalışmalarını sürdürüyorlar ama ben bütün partilerin mutabakatıyla bir Anayasa yapılacağı kanaatinde değilim. MHP’nin de bulunduğu bir zeminde Kürtlerin haklarını güvence altına alan bir Anayasa’nın çıkması eşyanın tabiatına aykırı. Gelişmelere baktığımızda iyimser olmak için bir neden gözükmüyor.”

 

Ufak Uras, Kürt sorunu söz konusu olduğunda BDP dışında parlamentoda bulunan partilerin ‘yurttan sesler’ korosu gibi bir ağızdan konuştuklarını belirtti. Uras, yerel seçimlerde HDK’nin batıdaki belediyelerinin bir kısmını almasının oldukça önemli olduğunu ve bunun gerçekleşeceğine inandığını söyledi. (ANF)