Kürt sorununun çözümü ve ateşkesin sürdürebilmesi için somut adımlara atılmasının hayati bir konu olduğuna dikkat çeken BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, "kirli savaş"ın kurumlarının deşifre edilerek Meclis kapanmadan faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için kapsamlı bir çalışma başlatılması gerektiğini söyledi.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK), Taksim Hill Otel'de siyasetçi ve akademisyenlerin katılımı ile "Savaşsız bir dünya için uluslararası buluşma" başlıklı bir forum gerçekleştirdi. Forumda açılış konuşmasını BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras yaptı.

Geçtiğimiz haftalarda Mahmur Kampı'na yaptığı ziyareti anlatan Uras, burayı Demokratik Özerklik modelinin en iyi uygulandığı yer olarak gördüğünü söyledi.

Uras, "Demokratik özerklik kavramının tam anlamıyla vücut bulduğu pratikte yaşama geçtiği ve kadının yönetimdeki yerinin belli olduğu bir yaşamsal duruma şahit oldum" dedi.

Türkiye'deki siyasi fotoğrafta seçime üç cephenin girdiğini söyledi. Uras bir yanda AKP, bir yanda CHP diğer yandan ise barış ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi ve demokratik blok adı altında belirlenecek bağımsız adayların yarışacağını belirterek, demokrasi güçlerinin birlikteliğinin önemine dikkat çekti.

Kürt sorununun çözümü ve ateşkesin sürdürebilmesi için somut adımlar atılmasının hayati bir konu olduğunu kaydeden Uras sözlerini şöyle sürdürdü: "Fail meçhul cinayetlerin aydınlatılması için yükseltilen taleplere karşı Meclis kapatılmadan somut adımların atılması önemli. Adı ne olursa olsun ilk siyasi cinayetten, Mustafa Suphi'den başlayarak bugüne kadar Genelkurmay arşivlerinin de dahil olduğu tüm arşivlerin açılması ve gerçeğin ortaya çıkartılması önemlidir. SSK fonlarından JİTEM'e pay aktarılmış mıdır? En azından bunu aydınlatın. Somut adım atılması için de demokrasi güçlerinin siyaseten ortak adım atması önemlidir. BDP'nin de bundan yana her zaman pozitif bir tavrı vardır. Seçimler yaklaşırken, ortak değerlerimiz noktasında ortak hareket mi edeceğiz, yoksa hizipçiliğin peşinden mi gideceğiz sorusu önemli bir soru olacaktır."

ANF