Kültür Bakanı Ertuğrul Günay Başbakan Erdoğan’ın ucube’ye benzettiği ve yıkılması yönünde talimat verdiği Kars’taki İnsanlık Anıtı’na ilişkin açıklamada bulundu.
 
Günay şöyle konuştu:
 
Başbakan, bunları bir an önce iyileştirmeye çalışın dedi. Türbe ve çevresindeki külliyeye gittiğimizde de, kapıda durdum ve gecekonduları gösterdim. Belediye başkanı, valiyi, vakıflar müdürünü hepimizi bir araya toplayıp, bu sorunu ne zaman çözeceksiniz? Bir an önce kamulaştıracak mısınız? Ne yapacaksanız yapın bunları kaldırın dedi. Meydanda da yine o tarihi ortamla bağdaşmayan yapıların kaldırılmasını istedi.
 
Heykelle ilgili tartışma ayrı bir tartışmadır. Uzun bir zamandan beri sürüyor. 2006’da kurullardan izin alınarak bir anıt yapılmaya başlanmış, 2008-2009’da sit bölgesi olduğu için itirazlar yapılmış ve 2006’da olur diyen kurul 2008’de olmaz demiş. Kurulların bir özensizliği burada gündemde.
 
PROJE BİZDEN ÖNCE BAŞLADI
 
Bir sit bölgesinde olduğu için orada muhafaza edilmesi gerçekten sorunlu olan bu anıt başlangıcının yeriyle ilgili bir tartışma var. Sayın başbakanın söylediklerinden önce süren bir tartışma. Önceki belediye kendisine ait olmayan bir alanda bir anıt düzenlemesi, ortadan bölünmüş bir insan görüntüsü. Bizden önce başlamış bir projeydi. Ortadan yarılmış bir insan ve insanın ayrılmasının acıya dönüşmesini anlatmaya çalışan bir gözyaşı. Anıtın teması bu. Ayrılıklara değil birliğe işaret etmeye çalışan bir düzenleme. Bitmemiş bir anıt. Çevre düzeni yapılmamış. Uzaktan bakınca anlaşılmıyor. Yakından bakınca bitmediği için anlaşılmıyor. Ama sorun mülkiyet sorunu halledilmeden başlamış olması.
 
Biz Türkiye’de ve dünyada ayrışmayı değil birleşmeyi savunuyoruz. Tema doğru bir tema. Ama yer seçimi konusunda dokuyla bağdaşması ve sit bölgesi olmasıyla bir tartışma var.
 
SANATÇIYI İNCİTMEYİZ
 
Beğeniriz beğenmeyiz. Herkesin bazı sanat eserlerini beğenip beğenmeme hakkı var. Ben bile Anadolu’da bazı heykelleri yapmasaydınız daha iyi olur diyorum. Bu dünden bugünden gelen bir sorun değil. Yerle ilgili sit alanı olduğuyla ilgili tartışma da birkaç yıldır devam ediyor. Biz sanatçıyı da incitmek istemeyiz. Şimdi onun biz sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Belediyemizle yeni bir projeyle çözüm bulmaya çalışacağız.
 
Bir daha söylüyorum. Tamamlandığı zaman kompozisyon. Ben maketini de gördüm. Anlatıldı. Toplum olarak insanların ayrılmasının, acıya sebebiyet verebileceğini anlatmaya çalışıyor. O açıdan barışı anlatmaya çalışıyor. Ama bitmemiş henüz, o yüzden karkas halinde. Bir çözüm, sanatçı, kurumlar ve belediye arasında bir çözüm elbette bulacağız. Başbakan, orada çok sayıda çirkin yapıları işaret etti.
 
SİT ALANI ÜZERİNDE
 
Eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun girişimleriyle ünlü heykeltraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan 'İnsanlık Anıtı' 2009 yılında Üçler Mahallesi’ndeki tepeye dikildi. 35 metre yüksekliğinde ve 350 ton ağırlığındaki anıt, Naif Alibeyoğlu'nun belediye başkanlığını kaybetmesinden sonra tartışmalara neden oldu.
 
Yeni belediye başkanı Nevzat Bozkuş anıtı yıkmak çeşitli girişimler başlattı. Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, anıtı sit alanına yapıldığı, yapı ruhsatı bulunmadığı ve hazine arazisinde olduğu için yıkmak istediklerini söyledi.
 
Başvurularının Anıtlar Kurulu'nda olduğunu söyleyen belediye başkanı Kurul'un kararı ellerine ulaştığını 'İnsanlık Anıtı'nı yıkacaklarını vurguladı.
 
Başbakan Erdoğan'ın da çirkin bulduğu ve 'ucube' olarak nitelediği anıtın çevresi mezbelelik halinde.. Aslında anıt bittiğinde ve çevre düzenlemesi tamamlandığında ortaya şık bir eser çıkacak. Kültür Bakanı Günay da aynı noktaya dikkat çekti. ve anıtın henüz tamamlanmadığını, tamamlanmadığı içinde görünümün tartışma yarattığını vurguladı.
 
BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ
 
Başbakan Erdoğan Kars'ta toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada "Hasan Harakani'nin türbesinin yanına bir ucube koymuşlar, garip bir şey dikmişler. Oradaki tüm vakıf eserlerinin, o sanatkârane eserlerin olduğu yerde böyle bir şey olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak belediye başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. Bunu süratle bekliyoruz. İnşallah ilk gelişimizde bunu da göreceğiz. O bölgeyi de gayet güzel bir park haline belediye getirecektir" demişti. 
 
Hurriyet, Ajanslar