9 Ocak'ta Paris'teki Kürdistan Enformasyon Merkezi'nde infaz edilen PKK kurucularından Sakine Cansız ile KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez bugün son yolculuklarına uğurlandı.

Cansız, Dersim'de; Doğan, Maraş'ın Elbistan ilçesinde; Şaylemez ise Mersin'de toprağa verildi. Cenaze törenlerine yüz binlerce kişi katılırken, yine dayanışma ve barış mesajları verildi.

SAKİNE CANSIZ DERSİM'DE TOPRAĞA VERİLDİ

Cansız'ın naaşı Cemevine getirildi. Burada bir konuşma yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, "Bu katliamı gerçekleştirenler Sayın Öcalan'ı da hedef alarak, bu cinayeti işlemişlerdir. Bu katliamla, aynı zamanda barış isteyenlere ve barışa darbe vurmak istemişlerdir. Ama hiç kuşkunuz olmasın ki, biz o katillere, o canilere mücadelemizi daha da yükselterek cevap vereceğiz," diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, "Birliğimizi ve direnişimizi yükselterek, onurlu bir zaferin sözünü veriyoruz. Bu katliamların bir amacı var. Kürt halkının kendi kültürünü, onurunu yok saymak için yapılıyordu. Bu saldırılara verilecek cevap, dilimizi, kültürümüzü, Kürdistan'ı özgürleştirmektir" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi adına konuşan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise, "Paris'te sıkılan kurşunlar, yılın başlarında Sayın Öcalan'ın barış görüşmelerini bozmak için yapıldı" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

"Bizler, hiçbir zaman intikam peşinde olmadık. Şehitlerimizin acılarına rağmen özgürlük için, demokrasi için, Kürdistan'ın özerkliği için, Ortadoğu halklarının birlikteliği için yürüyüşümüze devam edeceğiz."

Daha sonra PKK bayrağına sarılı olan Cansız'ın tabutu, sloganlar eşliğinde toprağa verildi.

FİDAN DOĞAN'IN TÖRENİ CEMEVİNİN ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan'ın naaşı da Diyarbakır'dan sonra Maraş'ın Elbistan ilçesine getirildi. Sabah saatlerinde konvoyla Elbistan'ın Barış beldesindeki Cemevine getirilen Doğan’ın tabutunu cemevinden omuzlara alan kadınlar, ağıtlar yaktılar. Soğuk havaya rağmen binlerce kişinin katılımıyla cemevinin önünde tören gerçekleştirildi. Tören çok sayıda kişi katıldı.

Burada bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Dünya ve faşistler bilsinler artık. Bir Kürdün tırnağı incinirse 40 milyon Kürt ona sahip çıkacaktır. Kimse Kürtler sahipsizdir demesin. Artık tarih tekerrür etmez. Değerli Alevi kardeşlerim, siz tek değilsiniz. Biz beraberiz, tek yüreğiz. Bugün şunu söylemek istiyorum. Sesim Nurhak Munzur'a ulaşsın. Hak yolunda aksın. Artık bu topraklar yürek acısı ve kana dayanmıyor. Fidan'nın babası benim babamdır" dedi.

'SÖZ VERİYORUZ BU TOPRAKLARA BARIŞI GETİRECEĞİZ'

Baydemir'in ardından BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak şöyle konuştu:

"Yoldaşlarımızı yitirmenin acısı yüreğimizde hep bir kor ateşi gibi yanacak. Bu güzel üç kadının yitirmenin acısını dindirmek kolay olmayacak; ancak belki özgürlüğü getirirsek onlara layık olmuş oluruz. Onun için artık daha çok çalışmalı daha çok direnmeli çözüm için özgürlük için hep beraber gücümüzü yan yana koymalıyız.

"...Bu topraklara görkemli, onurlu Fidan’a layık olacak bir barışı getireceğiz. Kürt kadınlarının acısı çok büyük. Çünkü gerçekten de tarihte büyük katliamlar yapılmış büyük cinayetler işlenmiştir. Ama üç kadını katleden bu kadar alçak bir katil dünyada yoktur.

"Bu üç Kürt kadını katlederek Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan'ın başlattığı sürece de baltalamak istediler. Onun için biz bu üç yoldaşımızı bir barışa evirilmesi için sembol olarak kabul ediyoruz onun için cenazelerin başında bu kadar metanetli oluyoruz."

Konuşurken gözyaşlarına hakim olamayan Kışanak, acılarını yüreklerine gömerek başlatılan sürece barışa dönüşmesi için mücadele edeceklerini belirtti.

LEYLA ŞAYLEMEZ'İN CENAZESİNE 10O BİNE YAKIN KİŞİ KATILDI

Leyla Şaylemez'in ise Mersin’de düzenlenen cenaze törenine 100 bine yakın kişi katıldı. Cenaze bu sabah saatlerinde konvoy eşliğinde Adana'nın Ceyhan İlçesinden Mersin'e getirildi.

Cenaze namazının ardından on binlerce kişi, yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Güneykent Mezarlığı’na kadar yürüdü. Cenaze törenine çok sayıda kişi katıldı.

Kadınlar tarafından omuzlanan Şaylemez'in tabutu, milletvekillerinin konuşma yaptığı platformun üzerine çıkarıldı.

KÜRKÇÜ: BARIŞ VE KARDEŞLK İSTİYORUZ, SESİMİZİ DUYAN VAR MI?

Cenaze töreni alanında konuşma yapan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Başımız sağ olsun. Leylamızla gurur duyuyoruz. Bundan sonra hiç bir kardeşimizin kurşunlanmış bedeninin hiçbir yere gitmesini istemiyoruz. Barış istiyoruz. Kardeşlik istiyoruz. Acaba bu sesimizi bir yerlere gidecek mi?" dedi.

"Dün Kürdistan'ın başkentinde kadınlar ve Kürt halkı barışa hazırız dediler. Sizde hazır mısınız?" diye soran Kürkçü'ye kitle hep bir ağızdan "Evet" diye cevap verdi. Kürkçü, "Size söz veriyoruz. Sizin özgürlüğünüzü sağlamaya ant içiyoruz. Leylalara söz veriyoruz. Tüm şehitlere söz veriyoruz. Kürt halkı; başınız sağ olsun” diye konuştu.

DEMİRTAŞ: İNTİKAM ÇIĞLIKLARI ATMADIK, BARIŞ DİYE HAYKIRDIK

Cenaze törenine katılanlara seslenen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, öldürülen 3 Kürt kadın siyasetçinin de demokratik çözüm, özgürlük ve barış istediğini söyledi. Demirtaş, “Tabutlarımızın başında intikam çığlıkları atmadık. Barış diye haykırdık. Bu çığlığımızı duyun. Hükümet, İmralı ile görüşmeleri müzakereye çevirmek istiyorsa biz parti olarak buna hazırız, Kürt halkı hazır. Bu irade beyanı bütün dünyaya ilan edilmiş bir siyasi güç gösterisidir” dedi.

Paris katliamının, Öcalan ile görüşme sürecinin başlamasını baltalamak isteyenlerin komplosu olduğunu kaydeden Demirtaş, “Ama komplo halkın duruşuyla geri püskürtüldü. Günlerdir provokasyon olacak diyenler, herhalde Kürt halkının bu mağrur duruşu altında ezilmiş olmalılar” diye konuştu. Demirtaş'ın konuşmasının ardından barış güvercinleri uçuruldu.

Konuşmaların ardından Şaylemez’in cenazesi kadınlar tarafından omuzlanarak mezarlığa götürüldü. Şaylemez dualar eşliğinde defnedildi. Anne Şaylemez'in ise fenalaştığı görüldü. (ANF)