Başbakan Erdoğan'ın 'Twitterin kökünü kazıyacağız' açıklamasının ardından Twitter mahkeme kararıyla kapatıldı. Peki, sansürü aşıp twitter'a girmek isteyen ne yapacak? İşte engelleri aşmanın yolları...

Twitter'a girmek için bilgisayarlarda DNS ayarlarını değiştirmek ya da VPN uygulaması satın almak gerekiyor. Google'a VPN yazıldığında, satın alabileceğiniz ya da belli süre bedava kullanabileceğiniz programları görebilirsiniz. 

Akıllı telefon ve tabletlerde mobil olarak Twitter'a girebilmek için Google Play ya da Apple Store'dan "Hotspot Shield" ya da "onavo protect" programı idirilebilir.
Reuters'in haberine göre Twitter, mesajda tweet'te Türkiye'deki kullanıcıların mobil cep telefonlarından SMS mesajı vasıtasıyla da tweet gönderebilecekleri tavsiyesinde bulundu.

DNS ayarlarını değiştiren kullanıcılar bu yasağı aşarak da Twitter'a girebiliyor. 

TWİTTER'A NASIL GİRİLİR?

DNS ayarlarında aşağıdaki şekilde değişiklik yapılarak twitter'a girilebileceği öneriliyor:



WİNDOWS 7 İŞLETİM SİSTEMİNDE DNS DEĞİŞTİRME İŞLEMİ

Twitter'a kullanıcılar DNS değişikliği ile girebiliyor. İnternetle ilgili yeni yasal düzenlemedeki alt yapının henüz kurulamamış olması nedeniyle TİB, mahkeme kararını sadece Türkiye'deki DNS'ler için uyguladı. Kullanıcılar, DNS değişikliği yaparak twitter'a ulaşabilir.

Twitter kapatıldı, kullanıcılar DNS değişikliği yaparak siteye ulaşmaya çalışıyor. Peki DNS değişikliği nasıl yapılır? İşte cevabı;

İlk olarak bilgisayarımızı açıyoruz. Ardından “Başlat“a tıklayıp “Denetim Masası“nı açıyoruz. Denetim Masası’nı açtıktan sonra Ağ ve İnternet bölümünden “Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle”ye tıklıyoruz.

Daha sonra karşımıza ekranın sol tarafında bulunan “Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin”e tıklayın.

Açılacak yeni ekrandan Ağ bağlantınıza sağ tıkladıktan sonra “Özellikler”e tıklayın.

Ağ bağlantınızın özelliklerine tıkladıktan sonra gelen sayfadan “İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4)” bölümüne bir kez tıklayın. Ardından “Özellikler” butonuna tıklayın.

İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4) özelliklerine tıkladıktan sonra gelen sayfadan “Aşağıdaki DNS sunucularını kullan” seçeneğini seçiyoruz.

Resimdeki DNS’leri yazıyoruz ve Tamam seçeneğine tıklıyoruz. Yani DNS ayarlarınızı 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 olarak düzenleyerek twitter.com'a erişebilirsiniz.

DNS ayarlarınızı nasıl değiştireceğinizi bilmiyorsanız http://dnsayari.net/resimli-dns-degistirme/ bu bağlantıdan bakabilirsiniz.

VPN Chrome Uygulaması

Chrome tarayıcınıza http://goo.gl/9nP4QG bağlantısındaki eklentiyi yükleyip farklı ülkeler seçerek erişebilirsiniz.