İdare Mahkemesi Twitter'a erişimin engellenmesine dair kararı durdurdu. TİB'in 30 gün içinde kararı uygulaması gerekiyor. Ancak hukukçulara göre, karar duyulduğu an uygulanmalı.

Türkiye ’nin gündemine oturan Twitter’a erişimin yasaklanması kararının yürütmesi, “İfade ve haberleşme özgürlüğüne aykırı” olduğu gerekçesiyle Ankara 15. İdare Mahkemesi’nce durduruldu. Hukukçular, kararının derhal uygulanması gerektiğini savunuyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri ise karar kendilerine ulaştıktan sonra değerlendirme yapacaklarını söylemekle yetindi.
Twitter’e erişim engeli, Türkiye Baralor Birliği (TBB) tarafından yargıya taşınmıştı. Ankara 15. İdare Mahkemesi, önceki gün TBB’nin başvurusunu karara bağladı. Mahkeme, oy çokluğuyla yasak kararının yürütmesini durdurdu.

Mesut Hasan Benli'nin Radikal'de yer alan haberine göre mahkeme, kararında “Herkes görüşlerini açıklama ve anlatma özgürlüğüne sahiptir” diyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü başlığını taşıyan 10. Maddesi’ne atıf yaptı. Kararda, Anayasa’da düzenlenen haberleşme özgürlüğü ve bu özgürlüğün hangi hallerde sınırlandırılacağına ilişkin maddeler anımsatıldıktan sonra, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.
Kararda, ‘twitter. com’a erişimin hangi hukuki dayanağına ve yetkiye istinaden tamamen kesildiğinin de sorulmasına karar verildi. Savunma ve ara kararına cevap verilebilmesi için davalı idarelere 15 gün süre tanındı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdare Hukuku Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Onur Karahanoğulları: Yürütmeyi durdurma kararı derhal uygulanmak zorundadır. ‘Derhal’ den kasıt idarenin karardan haberdar olmasından itibarendir. Bu nedenle karar basından duyulduğu için idare, hemen yürütmeyi durdurma kararını uygulamak zorundadır.
Ankara Barosu Yasa İzleme Enstitüsü Genel Sekreteri Avukat Ali Altay: Yürütmeyi durdurma kararının derhal, 1. gün uygulanması mümkün iken; 30 günün sonuna kadar beklemek, görevde yetkiyi kötüye kullanmaktır.

NEDEN 30 GÜN?

Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin yazım aşamasında olan mahkeme kararı dün saat 16.00 civarında TİB’e iletildi. TİB’in mahkeme kararını 30 gün içinde uygulamak zorunda olduğunu belirten kaynaklar, TİB’in aynı sürede Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin kararına karşı Bölge İdare Mahkemesi’ne müracaat edebileceğini ve Bölge İdare Mahkemesi’nin kararının kesin olacağını söyledi.

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da seçim çalışmaları için bulunduğu Hatay’da twitter kararı ile ilgili soru üzerine, Ankara İdare Mahkemesi’nin kararına uyacakları yanıtını verdi. Arınç, “Bu karardan benim de haberim oldu. Sanırım bir iki saat önce Ankara’da bir idare mahkemesi TİB’in erişimin yasaklanmasını kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Biz yargı kararlarına uyarız, Anayasa bunu emrediyor. Beğenmeyebiliriz ama uyarız, bu haber gerçekse, kararın da gerekçesi de yazılmış ve tebliği yapılmışsa bundan sonra TİB’in yapacağı işlem bellidir” dedi.

TWİTTER: HİÇBİR e-mail’i ve IP ADRESİNİ VERMEDİK

Twitter, dün Türkiye'deki erişim kısıtlamasına karşı mahkemeye başvurduğunu açıkladı. Twitter'ın Genel Hukuk Danışmanı Vijaya Gadde tarafından " Blog .twitter.com" adresinden yapılan açıklamada, "Türk hükümetinin Twitter'a erişimi yasaklamasının üzerinden 6gün geçti. Bu süre zarfında endişelerini dinlemek. platformumuzun nasıl çalıştığı konusunda bilgi vermek ve soruna bir çözüm bulabilmek için Türk yetkililerle görüşmede bulunduk... Ancak hâlâ Türkiye'deki milyonlarca kişinin, Twitter'dan seslerini duyurmasına izin verilmiyor" denildi.

Açıklamada 2 çarpıcı nokta yer aldı: ‘Hükümet, yasaktan önce mahkeme kararlarını twitter’a iletmedi’

Hükümetin kaldırılmasını istediği hesaplardan bir bakanın yolsuzluğuyla ilgili olanı, özel bir yöntemle sadece Türkiye’den görülemez hale getirildi. Bunun kaldırılması için de Twitter mahkemeye başvurdu. Twitter’dan yapılan açıklama göre: Açıklamaya göre, yasağa dayanak olarak 3 mahkeme kararı ve bir cumhuriyet savcısının talebi gösterildi; ancak söz konusu mahkeme hükümlerinden hiçbiri yasaktan önce twitter’a iletilmedi; Twitter’e mahkeme kararlarından birinde eski bir bakanı yolsuzlukla suçlayan bir hesabın kapatılması talimatı verildi.

Açıklamada kararın, Twitter yönetimini endişelendirdiği ifade edilirken, özellikle hükümetin karıştığı muhtemel yolsuzluk söz konusu olduğunda siyasi içerikli ifadenin en önemli ifade türlerinden biri olduğuna dikkat çekildi ve bu nedenle dün söz konusu kararın bozulması için kullanıcılar adına Türkiye'deki mahkemeye dava dilekçesi sunuldu. Açıklamada, karara karşı çıkarken, söz konusu hesapla ilgili olarak ülke gizlilik içeriği aracını kullanıldığı, bunu ilk kez Türkiye'de kullanıldığı da vurgulandı. Açıklamada, "Bu engelleme sırasında, Türk hükümetine herhangi bir kullanıcının email veya IP adresi verilmedi. Biz hükümetin, vatandaşlarının Twitter'a erişiminin çözümüne yönelik tutumunu hızlı şekilde oluşturacağını umuyoruz" denildi.