Başbakanlık, mahkemeye başvurarak, İzmir'de polis kurşunuyla hayatını kaybeden Baran Tursun adına kurulan vakfın Twitter hesabına erişimin engellenmesi yönünde karar çıkarttı.

Kararda, vakfın "terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, terör örgütüne haber sağlayan, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden" içerikler paylaştığı iddia edildi.

Ancak Twitter, bu talebi işleme koymadı ve Vakıf Başkanı Mehmet Tursun'a yazı yazarak mahkeme kararına itiraz etme tavsiyesinde belirtti.

İsmail Saymaz’ın Radikal'de yer alan haberine göre, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü, 8 Kasım'da Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak, aralarında Baran Tursun İnsani Yardım Vakfı hesabı da dahil olmak üzere 15 Twitter hesabına erişimin engellenmesini istedi.

Dilekçede, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'a göre bu Twitter hesaplarında "terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, terör örgütüne haber sağlayan, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden" içerikler paylaşıldığı iddia edildi.

Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği aynı gün bu talebi onaylayarak, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) gönderdi. TİB de Twitter’a başvurarak, bu hesapların engellenmesini talep etti. Ancak Twitter, vakıfla ilgili talebi işleme koymadı.

Twitter tarafından vakıf başkanı Mehmet Tursun'a gönderilen yazıda, "Twitter, hesabınızla ilgili şu an için bir işlem yapmamıştır. Kullanıcıların seslerini duyurabilme hakkına saygı göstermek ve bu hakkı savunmak değer verdiğimiz ana ilkelerimizden biridir. Bu nedenle karara karşı uygun hukuksal dayanaklarımızı değerlendirip itiraz edebiliriz. Mahkeme kararına Türk mahkemeleri nezdinde itiraz etmeyi düşünüyorsanız mümkün olan en kısa sürede bize haber veriniz" denildi.

Radikal'e konuşan Tursun ise "Mahkemelerle uğraşmaktan iş yapamaz hale geldik. Üzerimizde ağır bir psikolojik baskı var. Ankara'da aleyhimize açılan davaların sayısını unuttuk. Postacı her gün bize Twitter’ı kapatma tebligatı getiriyor. Psikolojimiz bozulmuş durumda" dedi.