Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki hükümlü ve tutukluların, yaşadıkları sorunları mektup aracılığıyla kamuoyuna duyurmaları, “yazdıkları mektupların sakıncalı olduğu” ve “mektuplarda yalan, yanlış bilgiler bulunduğu” gerekçesiyle engellenirken, mektup yazma cezaevi yönetimi tarafından 'eylem' olarak tanımlandı.

ENGELLEME KARARINI BİLDİRMEK DE ENGELLENİYOR

Cezaevinde bulunan hükümlü ve tutuklular TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Hüseyin Aygün’e gönderdikleri mektupta yaşadıklarını anlattı. Mektupta hükümlüler, “Yazdığımız tüm mektuplar sakıncalı bulunarak gönderilmiyor. Bırakın mektuplarımızı, mektuplarımızın engellendiğine dair muhatabını bilgilendirmemiz, engelleme kararını kendisine göndermemiz bile engelleniyor” görüşünü bildirdi.

'AİLEVİ MEKTUPLARA DA EN KONULUYOR'

Hükümlüler içeriğinde hiçbir politik ifade bulunmayan ailevi mektuplara bile el konularak gönderilmediğini belirtirken; yaşadıkları koşulların kamuoyunda görülebilmesi için “F Tipi” adlı film hakkında basına gönderdikleri mektupların bile engellendiğini ifade etti.

MEKTUP GÖNDERMEK 'EYLEM' OLARAK NİTELENDİRİLDİ

Mektup yoluyla ceza infaz kurumunda yaşanan sistematik bir hak gaspı olduğu intibasının uyandırılmak istendiği belirtilen kararda, mektup göndermek “eylem” olarak nitelendirildi. Kararda, hükümlü ve tutukluların “bu (mektup gönderme) eylem tarzını” yaklaşık bir yıldır devam ettirdikleri ifade edildi. Kararda, milletvekillerinin yasama yılı içindeki yoğun görevleri esnasında bilgilendirilmeleri için ayrıntılı karar metinleri hazırlandığı, bu nedenle gönderilmesine karar verilen mektupların geciktiği ifade edildi.