Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden Birgün gazetesine mektup gönderen bir tutuklu, Kürtçe yazılmış yayınların kendilerine verilmesi için önşart olarak tercüman parası istendiğini ifade etti.

Tutuklunun aktarımına göre; söz konusu cezaevinin yetkilileri, hakkında herhangi bir toplatılma kararı olmamasına rağmen, Kürtçe basılmış hiçbir yayını tutuklulara vermiyor. Üstelik bu yayınların tutuklulara ulaşması için tercüman parası isteniyor.

Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki hak ihlalleri bununla da sınırlı değil. Tutuklu, cezaevinde havalandırma sorunundan, hasta tutukluların tedavi koşullarına dek bir dizi sorunun çözülmediğinin altını çizdi. Tutuklu, “insani koşulların sağlanmasını” talep etti.

Öte yandan Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nden BirGün’e mektup gönderen bir tutuklu, hasta bir mahkûmun elleri cebinde diye gardiyanlarca saldırıya uğradığını iddia etti.

Bu duruma tepki gösteren başka bir mahkûmun da yerlerde sürüklendiğini öne süren tutuklu, OHAL’in ardından cezaevlerindeki koşulların ağırlaştığına dikkat çekti. Tutuklu, hak ihlallerine sessiz kalmadıkları için, 15 mahkûm hakkında soruşturma açıldığını da bildirdi.