Barış ve Demokrasi Partisi milletvekili Akın Birdal, "İnancın Sınandığı Zor Mekanlar: Hücreler" adlı kitabı nedeniyle 10 aylık hapis cezası alan ve iki aydır cezaevinde bulunan yazar Nevin Berktaş için Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e soru önergesi verdi.

Akın Birdal'ın bakandan cevaplamasını istediği sorular:

1.    Nevin Berktaş’ın cezasının infazının yanlış hesaplanması nedeniyle 5 yıl 7 ay fazladan yattığı ve 1991 de yürürlüğe giren kısmi aftan yararlandırılmadığı tespit edilmiş ve1997 de tahliye edilmiştir. Bu sürenin tazmin edilmesi gerekli değil midir?

2.    Her ne kadar ayrı yasa maddelerinden kaynaklansa da bu mağduriyeti giderecek bir düzenleme düşünülmekte midir?

3.    Nevin Berktaş’ın daha önce uzun süre cezaevinde yatmış olması nedeniyle beden ve ruh sağlığının korunması yolunda ne tür önlemler alınması gerekmektedir?

4.    Avukatı, Berktaş’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından mahkemeye başvurarak aldığı cezanın daha önce  fazladan yattığı 5 yıl 7 aydan düşülmesini talep etmiştir. Mahkemenin bu talebi reddetme gerekçesi nedir?

5.    Yazarların mahkum olduğu bu tür kararları, düşünce ve ifade özgürlüğünü güvence altına alan, Türkiye Cumhuriyetinin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler ve Anayasanın 90. maddesi açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?


mersinin en büyük ilan portalı olan adresime bekliyoruz