Malatya’da 29 Kasım'da "firar suçu" işlediği gerekçesiyle tutuklanarak Kasımpaşa Askeri Cezaevi'ne gönderilen, 24 Aralık'ta da Malatya Askeri Cezaevi'ne sevk edilen İslami gerekçelerle vicdani retçi olan Muhammet Serdar Delice Malatya’da askeri Mahkemede yargılandı. Mahkeme tutuklu sanığın Hastaneye sevk edilerek adli gözlem altına alınmasını kararlaştırdı.

 

Malatya 2. Ordu Askeri Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Muhammet Serdar Delice'yi Malatya Barosu Avukatlarından Tayfun Çakır savundu. Mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, üç haftayı geçmemek kaydıyla adli gözlem altında tutulmasını ve bir sonraki duruşmanın 20 Ocak 2012'ye ertelenmesi kararlaştırıldı.

 

"HASTANE KARAR VERECEK"

 

Duruşma sonrasında yargılama hakkında bilgi veren Malatya Barosu Avukatlarından Tayfun Çakır, Muhammet Serdar Delice'nin Mahkemenin verdiği karar uyarınca üç haftayı geçmemek şartıyla askeri hastaneye sevk edilerek, burada psikiyatri uzmanı eşliğinde cezai ehliyetinin olup olmadığına ve askerliğe elverişli olup olmadığına karar verileceğini söyledi.

 

Muhammet Serdar Delice 24 Şubat 2010'da askerlik yaparken götürüldüğü Malatya Askeri Hastanesi'nden firar ederek İstanbul'a gitmiş ve İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) düzenlediği basın toplantısında vicdani reddini açıklamıştı.

 

27 Kasım 2011’de kötü muameleye maruz kaldığını iddia ederek açlık grevi eylemi başlatmış, 24 Aralık cumartesi sabahı, firar etmesiyle ilgili yargılamanın yapıldığı Malatya'ya sevk edilmişti.

 

Avukat Tayfun Çakır, Delice'nin askerden firar ettiği 24 Şubat 2010 ile 27 Kasım 2011 tarihleri arasında askerliğe elverişli olup olmadığının araştırılacağını ve buna göre kendisine "çürük raporu" verilip verilmeyeceğinin kararlaştırılacağını söyledi.

 

Avukat Çakır, "Vicdani retçiler 'firar' ettikleri gerekçesiyle tutuklanıp cezalandırıldıktan sonra kışlaya götürülüyorlar. Burada da üniforma giymeyince bu sefer 'emre itaatsizlik' gerekçesiyle tekrar cezalandırılıp cezaevine gönderiliyorlar ve bu kısır döngü bu şekilde sürüyor" diye belirterek, bunun önüne geçilmesi için "askerliğe elverişli değildir" raporu verilerek bir "ara formül" uygulandığını söyledi.

 

Çakır, bu kişilerin "askerliğe elverişli değildir" denilen dönem öncesinde işlediği suçlar varsa, o suçlardan ceza aldığını sözlerine ekledi.

 

(Malatya Güncel)