Bingöl Cezaevi Müdürlüğü'nün Ahmet Uğur'la ilgili bilgi formuna,“aktif örgüt üyesi” yazmasını Meclis gündemine taşıyan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'na Adalet Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık, tutuklu dilekçe vermediği için böyle yazıldığını savundu. 

Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Ahmet Uğur hakkında, cezaevi idaresi tarafından tutuklu-hükümlü bilgi formuna “aktif örgüt üyesi” ibaresi yazıldı.7 Temmuz 2016 tarihinden beri tutuklu bulunan Uğur, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na yazdığı mektupta, hakkında "örgüt üyesi" olduğu dair kesinleşmiş herhangi bir yargı kararının olmadığını ifade etti.

HANGİ MEVZUAT HÜKMÜNE DAYANDIRILDI?

Diren Yurtsever'in Mezopotmaya Ajansı'nda yer alan haberine göre mektubunda, “Formun hangi yasal mevzuat hükmüne dayandırılarak oluşturulduğunu” soran Uğur, şu ifadelere yer verdi: “Yargılandığım adli davada dahi aktif örgüt üyesi olduğuma dair bir isnat, belge veya istihbari rapor bile bulunmazken, Yargıtay’ın 1986 tarihli içtihadında gösterilen örgüt üyesi olmanın yasal unsurları konulu kararındaki hiçbir kavram şahsıma isnat edilmemişken, Bingöl M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Müdürlüğü gibi idari bir kurum hakkımda nasıl böyle bir evrak düzenler? Anayasamızın 38'inci maddesinde geçen masumiyet karinesi ve AİHM yönünden lekelenme hakkımın açık bir şekilde ihlali söz konusudur.”

ADALET BAKANI'NA SORDU

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Ahmet Uğur’un iddialarına yer verilen önergede, Uğur hakkında tutuklu -hükümlü bilgi formuna “aktif örgüt üyesi” ibaresinin yazılıp yazılmadığını sordu.

DİLEKÇE VERMEDİĞİ İÇİN YAZILMIŞ

Bakanlık, Gergerlioğlu’nun sorusuna verdiği yanıtta, tutuklu Uğur’un kuruma getirilirken, örgütteki konumuna dair bir dilekçe vermediği için, hakkında tutuklu-hükümlü formuna “aktif örgüt üyesi” yazıldığını savundu.  Bakanlığın söz konusu yanıtı şöyle: “Kurumumuza gerek tutuklu gerekse hükümlü olarak gelenlerin tutuklama müzekkeresi ve ilamları sisteme girilirken, örgütte konumu sisteme zorunlu girilmesi gerektiğinden, örgütteki konumu kısmında sistemde ‘aktif örgüt üyesi, lider, sempatizan, tarafsız ve itirafçı’ seçenekleri öne çıkmakta olup, suç türünde ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ibaresi Sulh Ceza Hakimliğince belirtildiğinden ve kişinin kurumumuza alınırken örgütteki konumu ile ilgili vermiş olduğu herhangi bir dilekçesi de bulunmadığından konumuna uygun olan ‘aktif örgüt üyesi’ ibaresi seçilmiştir.”