KHK ile kapatılan Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi, avukat Deniz Sürgüt 20 aydır tutuklu.

Operasyonların başlamasının ardından ‘hak ihlalleri’ ve ‘orman yangınları’ iddialarını yerinde inceleyip raporlaştırmak için gittiği Şırnak’ın İdil ilçesinde gözaltına alınıp tutuklanan Sürgüt, ifadesinde “İşkenceye maruz kaldım” dedi. Sürgüt, ifadesini şöyle sürdürdü: Eğer bir avukata bu uygulama yapılmışsa normal bir insana neler yapılabileceğini siz düşünün…

İŞKENCE YAPMAYA BAŞLADILAR…’

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, ‘Tehlikeli ateşli silah bulundurmak ve örgüt üyesi olma’ iddiasıyla hakkında iddianame hazırlanan Sürgüt, dün Gümüşhane Ağrı Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Sürgüt, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. 

İfadesinde işkenceye maruz kaldığını anlatan Sürgüt, “Karakola getirildiğimizde çok şiddetli ağır işkencelere maruz kaldım, silah dipçikleri ile bizi dövdüler ve insanlık dışı muamelelere tabi tutulduk. Polislere avukat olduğumu belirttiğim zaman daha şiddetli işkenceye maruz kaldım. Yine işkenceyle ifademi almak istediler. 

Yasaya göre bir avukat gözaltına alındığında soruşturma savcı tarafından ve bir baronun temsilcinin gözetimi ile ifadesi alınır. Ancak benim ifademi işkenceyle almak istediler. Şunu sormak istiyorum size eğer bir avukata bu uygulama yapılmışsa normal bir insana neler yapılabileceğini siz düşünün. 3 gün yarı çıplak vaziyette üzerimde sadece atlet varken savcının karşısına çıkarıldım. Bu durumla ilgili İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundum ancak takipsizlik kararı verildi.”