‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ adlı barış bildirisine imza attığı için tutuklanarak, Bakırköy Kadın Cezaevi’ne gönderilen akademisyenlerden Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan Cumhuriyet’ten Selin Ongun’un sorularını yanıtladı.

Mungan, barış bildirisine imza attığı için tutuklanmasından dolayı pişman olmadığını vurgulayarak, “Doğru dedik. Yine olsa yine imzalardım” diye konuştu.

Mungan, “Emile Zola 19. yüzyılda ‘j’accuse’ demişti ve doğru demişti, biz de ‘Bu suça ortak olamayacağız!’ dedik ve doğru dedik. Hiçbir pişmanlık duymuyorum, yine olsa yine imzalardım, ne de olsa bizler kendi aklı, muhakemesi ve vicdanı olan insanlarız ve hepimiz devlet istediğinde örneğin 2013’teki barış sürecinde olduğu gibi karşılıklı ölümlerin olmayabileceğini gördük! Bizler yurttaş olmamız sebebiyle devlete hitap ettik. Eleştireceğimiz, talep edeceğimiz yer doğal olarak sadece devlettir” diye konuştu.

Akademisyen Mungan, yaşadıklarını ‘devletin ceberutluğunu şahsen deneyimleme ve o konuda zaten varolan kanaati pekiştirme imkanı’ olarak tanımladı.

Hapishanede zihnini en fazla meşgul eden şeyinse öğrencilerinin yarım kalan dersleri olduğunu söyleyen Mungan, “En çok, öğrencilerime verebileceklerimden uzak tutulduğum için üzülüyorum” diye konuştu.