Şırnak T Tipi Cezaevi'nde baskılara karşı açlık grevine başlayan tutukluların aileleri "Eğer böyle devam ederse biz de evimizde açlık grevi başlatacağız" uyarısında bulundu.

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan siyasi mahpuslar, Şırnak kent merkezinde devam eden 'sokağa çıkma yasağı' ve hapishanelerde artan baskı ve hak ihlallerine karşı süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlamıştı.

10 Ekim'de başlatılan süresiz dönüşümlü açlık grevine ilişkin konuşan Cizreli aileler, tutukluların talepleri kabul edilinceye kadar grevin takipçisi olacaklarını belirtti.

'7 AYDIR DİRENİYORUZ'

9 aydır hapishanede bulunan Egit Ongun'un annesi Türkan Ongun, kentteki yasak, zorla göçertilme, OHAL ve savaşla birlikte cezaevlerinde de baskıların arttığına dikkat çekti. 7 aydır halkın güvenlik güçlerine ve AKP'nin zulmüne karşı direndiğini ifade eden anne Ongun, hapishanede gardiyan ve askerlerin tutuklulara yönelik uyguladığı işkencenin de bu süreçle bağlantılı olduğunu savundu.

'ŞIRNAK HALKINA UYGULANAN ZULÜM KABUL EDİLEMEZ'

Şırnak T Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan A. Samet Ongun'un annesi Mevlide Ongun da, 3 Haziran'da "operasyon bitti" açıklamasına rağmen, yasağın devam ettiğine dikkat çekerek, "7 aydır Şırnaklılar, çadırlarda direniş sergiliyor. Devlet de 3 aydır 'güvenlik' gerekçesiyle halkın evlerini yıkıyor. Kış gelmesine rağmen yasak hala devam ediyor. Şırnaklılara uygulanan zulüm kabul edilemez" diye konuştu.

Ongun, devletin dışarıda halka yaptığı zulmü içeride de tutuklulara karşı uyguladığını ifade ederek, 6 ay boyunca çocuklarını görebilmek için direndiklerini ve 6 ay sonunda çocuklarını görebildiklerini kaydetti.

Ongun, "Oğlum Şırnak üzerindeki yasağın kaldırılması talebiyle açlık grevine girdi. Bizde çocuklarımıza destek veriyoruz ve çocuklarımızın talebi kabul edilmezse biz de evimizde açlık grevine başlayacağız" diye ifade etti.

Cizre Belediyesi tutuklu çalışanı Gabar Vesek'in annesi Hüsna Vesek ise, oğlunun 2 aydır cezaevinde olduğunu ve kentteki yasağın kalkması için greve girdiğini belirtti. Vesk, "Devlet yetkilileri Şırnak’ı tamamen ortadan kaldırdılar ancak hala yasak devam ediyor. Kürt halkına karşı yapılan bu durum bir adaletsizliktir. Türk devleti bilsin ki bizim çocuklarımızı tutuklayarak bizi ezemez. Şimdi de çocuklarımız cezaevinden Kürt halkı için canını feda ediyor. Biz de çocuklarımızın sesini dışarıda duyurmak için meydanlardan sesimizi yükselteceğiz" dedi.

(Kaynak: DİHA)