Meclis’e getirilen yeni infaz düzenlemesinde siyasi tutukluların kapsam dışında bırakılmasına tepki gösteren tutuklu aileleri, “infazda eşitlilik” olmaması halinde salgına rağmen meydanlara çıkacaklarını söyledi

Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde binlerce ölüm yaşanmaya devam ederken, yüz binlerce kişi de virüse yakalandı. Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı bilgilere göre, hayatını kaybedenlerin sayısı 277 kişi. Ülkede hızla yayılan salgına karşı yeterli tedbirlerin alınmadığı eleştirilerinde bulunanların işaret ettiği yerlerin başında cezaevleri geliyor. Kapasitesinden fazla dolu olan cezaevleri salgın tehdidi nedeniyle alarm veriyor. Bu tehlikeye rağmen AKP ve MHP tarafından hazırlanan infaz düzenlemesinde siyasi tutuklular kapsam dışında tutuldu. Muhalefetten ve farklı toplumsal kesimlerden iktidara cezaevlerinin tümden boşaltılması çağrıları gelmeye devam ederken, tutuklularla birlikte aileleri de düzenlemenin genişletilmesini istiyor. 
 
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Silivri 5 Nolu Cezaevi’nde kalan siyasi tutuklu Kemal Ekinci, ablası Azize Ekinci ile yaptığı telefon görüşmesinde cezaevinde salgına karşı herhangi bir önlem almadığını aktardı.
 
BAZI TUTUKLULARDA VİRÜS BELİRTİLERİ 
 
Kardeşinin bazı tutuklularda virüs belirtilerinin olduğunu paylaştığını kaydeden Ekinci, “Kardeşim buna rağmen tutukluların hastaneye veya revire götürülmediklerini söyledi. Cezaevi idaresinin ide temizlik ve hijyen malzemelerini karşılamadığını, kantinden kendi imkanları ile karşıladıklarını aktardı. Kardeşim cezaevinde suların sık sık kesildiğini yine gardiyanların da salgına davetiye çıkardıklarını söyledi. Gardiyanların arama ve sayım yapmamaları konusunda dilekçe vermişler ancak dilekçeleri kabul edilmemiş. Üç haftadan beridir virüs belirtileri gösterenler varmış. Bugüne kadar kimseye bir şey olmamış ama olmayacağı anlamına gelmiyor. Normal hastalık durumunda bile salgından ötürü kimseyi hastaneye ve revire götürmüyorlar” dedi.  
 
TUTUKLULAR ÖLÜMLE BURUN BURUNA 
 
Aynı cezaevinde kalan kardeşi Erol Balcı ile yine telefonla görüşen ağabeyi Ferzan Balcı da kardeşi ve diğer tutukluların her geçen gün daha da ağırlaşıp, tecrit boyutuna varan şartlarda kaldığını dile getirdi. Bir koğuşta 30 kişi kalan tutukluların kötü koşullar nedeniyle ölümle burun buruna olduğunu söyleyen Balcı, tutuklu aileleri olarak bu durumun acilen çözüme kavuşmasını istediklerini ifade etti.
 
Sivil toplum örgütlerine, siyasi partilere, aydın ve demokratlara cezaevlerinde facia yaşanmadan bu duruma itiraz etmeleri çağrısında bulunan Balcı, “Herkes bu duruma karşı sesini yükseltmeli. Siyasi tutukluların da infaz düzenlemesinden yararlanmaları gerekiyor. Eğer bu böyle devam ederse tutuklu aileleri olarak meydanlara çıkacağız” diye konuştu.
 
‘İNFAZDA EŞİTLİK İSTİYORUZ’
 
Yağmur Koyu’nun eşi tutulan Salih Koyu ise Bursa H Tipi Cezaevi’nde tutuklu. Salgına karşı alınması gereken önlemler konusunda cezaevi yönetimin yetersiz kalmasından ötürü eşi ve diğer tutukluların tehdit altında olduğunu anlatan Koyu, infaz düzenlemesinde siyasi tutukluların kapsam dışında tutulmasını aileler olarak kabul etmeyeceklerini vurguladı.
 
Koyu, “Gaspçıya, tecavüzcüye, istismarcıya ve cinayete bulaşanlara dışarı çıkma imkanı veriliyor ama düşünce ve fikir tutuklularına bu imkan verilmiyor. İnfazda eşitlik istiyoruz. Diğerlerine tahliye imkanı veriliyorsa, siyasi tutuklulara da verilmeli” dedi.