Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 6 yıldır tutuklu bulunan Metin Uyar hakkında, koğuşta yapılan aramada çıktığı ileri sürülen bir kağıtta yazılı bazı isimler ve “sizi kutluyorum” yazısı nedeniyle “İnfaz kurumuna yasak eşya sokma” suçlamasıyla dava açıldı. Van 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi, isim listesini futbol maçı için hazırladığını ve onun dışındaki eklemelerin kendisine ait olmadığını ifadesinde belirten Uyar’a 1 yıl hapis cezası verdi. Van İstinaf Mahkemesi de cezayı onadı.  

TURNUVAYA KATILANLARIN İSİMLERİ

Davayla ilgili savunma gönderen Uyar, "Olay günü aramaya geldikleri zaman elimde ele geçirilen notta futbol turnuvası ile ilgili notlar vardı. Ben bu notu zaten saklamamıştım. Cezaevinde yılda bir defa futbol turnuvası düzenlenmektedir. Ben de bu turnuva sebebiyle kendi arkadaşlarımın isimlerini bu not kağıdına yazdım. Yasak olmadığını bildiğim için elimdeydi ve saklamadım. Bunun dışında iddianameye farklı bir kağıt daha girmiş, ancak bu kağıttan haberim yoktur. Her oda da 3 kişi ve cezaevinde toplam 200 kişi bulunmaktadır. Bizden futbol turnuvası için takım kurmamız istenildiğinde biz takımlarımızda oynayacak olan arkadaşlarımızın isimlerini kendimiz cezaevi idaresine bildiriyoruz. Benim dışarıdan cezaevine bir şey sokmam gibi bir durumum söz konusu değildir. Bu not kağıdına ben yalnızca isimleri yazdım. Başka bir şey yazmadım. İddianamede belirtilen not kağıdı bana ait değildir" dedi. 

İSTİNAF CEZAYI ONADI

Savunmayı değerlendiren mahkeme, "İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak suçunu işlediği, suçun işleniş biçimi, suç sebepleri ve saikleri, suçun işlendiği yer, suçun konusunun önemi" gerekçeleriyle Uyar hakkında verilen cezayı onadı. Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi de, dosyayı onadı.  

Kaynak: MA