Muş'un Varto ilçesine bağlı Badan köyündeki evinde 6 Nisan günü "örgüt üyeliği" iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan 77 yaşındaki Sise Bingöl, ilerlemiş yaşından kaynaklı çeşitli hastalıklarla mücadele ediyor.

Akciğerinden rahatsız olan ‘Sise nine’ aynı zamanda tansiyon, kalp ve nefes darlığı da çekiyor.

Annesinin cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremeyecek kadar yaşlı ve hasta olduğunu kaydeden oğlu Zafer Bingöl, "Sağlığından ciddi şekilde endişelerimiz var" diyerek kaygılarını aktardı.

DİHA’ya konuşan oğul Bingöl, şunları söyledi:

"Birkaç ay önce Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne götürdüm. Doktorlar akciğerindeki yaradan dolayı ameliyat olması gerektiğini söylediler. Annem ısrarla, 'ben bu şekilde köyümde ne kadar yaşayabilirsem, yaşayayım' diyerek ameliyat olmayı reddetti. Doktorlar da bana, 'Bu şekilde yaşayabilir, ama bir enfeksiyonla karşılaştığında hayatını geri getiremeyecek noktadadır. Bu yara ilaçla tedavi olamayacak durumdadır' dediler. Annem ameliyat olmayı kabul etmediği için biz de enfeksiyona karşı antibiyotik ilaçları kullanmaya başladı."

“DOKTOR KONTROLÜNDE OLMASI GEREKİYOR”

‘Sise nine’nin antibiyotik ve öksürük şurupları ile ayakta kalabildiğini de vurgulayan Bingöl, "Bu antibiyotikler aynı zamanda vücudunda kızarma, şişme ve deri döküntüleri gibi rahatsızlıklar oluşturuyor. İlaçların yan etkileri ile birlikte sürekli doktora götürmek zorundayız. Annem özelikle rahatsızlığını öğrendikten sonra daha halsizleşmeye ve yürümekte zorlanmaya başladı" diye konuştu.

HİPERTANSİYON, KALP VE NEFES DARLIĞI

Zafer Bingöl, annesinin aynı zamanda yüksek tansiyon hastası olduğunu ve devamlı kontrol altında tutulması gerektiğini belirterek, "Tansiyonu sürekli 20'inin üstünde. Sürekli ilaçlar kullanıyor, ilaç kullanmasına rağmen 20'inin altına düşmüyor. Gözaltına alındığında tansiyonu 22'nin üstündeydi. Askerler doktor raporu almak istediklerinde, ilk önce dil altı hap ve iğne vurup tansiyonunu normale çevirdikten sonra rapor alabildiler" diye devam etti.

Bingöl, annesinin aynı zamanda kalp, nefes ve idrar kaçırma sorunu olduğunu ve başkasına muhtaç bir şekilde yaşamını sürdürdüğünü kaydetti.

“SAĞLIĞINDAN ENDİŞELİYİZ”

Cezaevi koşullarının annesinin sağlığını çok tehlikeli boyutlara taşıyacağı ifade eden Bingöl, şu çağrıyı yaptı:

"Yaşlı ve hasta bir kadının bu koşullarla karşılaşmaması gerekirdi. Sağlığı ile ilgili çok ciddi endişelerimiz var. Yaşlı birinin tutuksuz yargılanma koşulları da olabilir. Arzumuz, en azından tutuksuz yargılansın."