Süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri 40. gününe girerken Bakırköy Kadın Cezaevi ve Kandıra 1 ve 2 Nolu F tipi cezaevlerinde kalan tutsaklarda kanama, mide ağrısı, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar başladı.

 

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt halkının demokratik taleplerinin karşılanması için PKK ve PAJK'lı tutsakların başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 40. gününe girerken, tutsaklarda ciddi sağlık sorunları oluşmaya başladı.

 

TTB'YE RAPOR HAZIRLANDI

Avukatlar Gülizar Tuncer, Ramazan Demir, Sinan Zincir, İzzet Kılıç, Cem Gök'ün İnsan Hakları Derneği adına TTB'ye, uluslararası sağlık örgütlerine, TBMM, Avrupa Parlamentosu, Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlığa göndermek üzere hazırladığı raporda tutsakların sağlık durumlarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

 

Bakırköy Kadın Cezaevi'nde tüm tutsaklar uyku sorunu yaşamaya başlarken, tutsaklardan Nurcan Can'ın yüzünde alerjiler çıkmaya başladı. Göz kapaklarında morarmalar, algılama problemleri oluşmaya başladı. Semra Tekin, gün içinde halsiz düşerken, uyku sorunu yaşıyor. Hanım Çelik, halsizlik ve algıda problem yaşamaya başladı. Çimen Türk, halsizlik, parmaklarda morartılar, uyku problemi yaşıyor ve kalp ritimleri düzensiz. Midesinde ağrılar oluşuyor. Canan Güler, baş ağrıları başladı, idrar yollarında sorun yaşıyor.

 

AÇLIK GREVİNİN 28. GÜNÜNDE ZORLA MAHKEMEYE ÇIKARILDI

Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'ndeki Hakan Yalçınkaya ise son günlerde mide ağrıları, baş dönmesi sorunu yaşıyor. Son 3 gündür özellikle akşam saatlerinde halsiz düşerken, hareket edemez hale geliyor ve gözlerinde kararmalar oluşuyor. Mahmut Gücin, tansiyon düşüklüğü, halsizlik ve yorgunluk yaşıyor. Eklem ve kemik ağrıları çekerken, gözleri kararıyor. Gücin, açlık grevinin 28. gününde durumunu anlatmasına rağmen zorla mahkemeye çıkarıldığı, cezaevinin revir raporu vermediği öğrenildi.

 

GÖZ KARARMASI VE HALSİZLİKLER YAŞANIYOR

BDP Bağcılar İlçe Yöneticisi Cevdet Alim, diş etlerinde ciddi iltihaplanmalar yaşıyor. Fehmi Aslan, diş etlerinde iltihaplanmalar meydana gelirken, baş dönmesi sorunu yaşıyor. İbrahim Aykurt, son bir haftada yoğun halsizlik yaşarken, ciddi baş ağrıları çekiyor. Nihat Baran, sürekli baş ağrısı çekerken, halsizlik ve görme kaybı yaşıyor. Kaburga ve kollarında eklemlerde ciddi ağrılar yaşarken, son 10 gündür uyku problemi yaşıyor. Günde ancak 4 saat uyuyan Baran, sıvı gıdaları dahi alamıyor. Sürekli titreme sorunu var. Necat Saci, kaburga ve eklemlerinde ciddi ağrılar yaşarken, baş dönmesi sorunu var. Görme sorunu yaşayan Saci, sürekli halsiz ve tansiyonu düşüyor. Aydın Tunç, tansiyonu düşerken, baş dönmesi, göz kararması ve görme sorunu yaşıyor. Midesinde yoğun ağrılar bulunan Tunç'ta yorgunluk ve halsizlik had safhada. Gazeteci Ömer Faruk Çalışkan, sürekli halsizlik ve titreme yaşarken, Yusuf Keskin, baş dönmesi yaşarken, sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

 

Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutsaklara destek olmak için açlık grevine giren adli tutuklu Murat Çeliktepe ise, ciddi halsizlik sorunu yaşıyor.

 

İDRARDA KANAMA

Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde Şeyhmus Öncel, tuvalet ihtiyacını giderirken kanamalar meydana geliyor. Mide ağrısı yaşayan Öncel, 20. günden sonra baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü başladı. Geceleri ise ışıkta gözleri yanıyor. Emrah Kaplan, gözde kararmalar yaşıyor. Herhangi bir ışık baş ağrısına yol açıyor. Erol Şen, sabahları tükürdüğünde kan akıyor. 10 kilo vermiş durumda. Ersin Yolu ve Yasin Yılmaz sağlıklarının ve morallerinin çok yüksek olduğunu belirtirken, Nazmi Doğan kilo kaybı yaşıyor. Suphi Yalçınkaya, ciddi halsizlikler ve baş dönmeleri yaşarken, Abdullah Rüzgar baş ağrıları yaşıyor.

 

BİR TUTSAKTAN 39 GÜNDÜR HABER ALINAMIYOR

Batı Kürdistanlı olduğu bildirilen Muhammed Mahmo ise, politik tutuklu olduğu gerekçesiyle avukatları ile görüştürülmedi. 39 gündür açlık grevinde olan Mahmo'nun durumu hakkında hiçbir bilgi alınamadı. (ANF)