Londra merkezli Türkiye Araştırmalar ve Kalkınma Merkezi'nin (Centre for Turkey Studies and Development) düzenlediği Türkiye'nin sorunlarına yönelik toplantılar serisi gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu ile devam etti. İngiliz parlamentosunda düzenlenen toplantıda 'Türkiye'de Demokratikleşme ve Değişim Süreci' konulu bir konuşma yapan Bayramoğlu’nu düşünce, ekonomi ve siyaset çevrelerinden çok sayıda kişi dinledi. Cumhuriyetin kurulduğu 1920’li yıllarda Türkiye’nin 12 milyonluk nüfusunun yarısının diğer etnik gruplardan oluştuğunu hatırlatan Bayramoğlu, Anadolu’nun 1912 Balkan Savaşları’ndan 1940’lı yıllara kadar ciddi bir Müslümanlaştırma ve Türkleştirme sürecinden geçtiğini kaydetti. Otoriter bir laiklik anlayışının hüküm sürdüğü Cumhuriyet tarihi boyunca asimile edilemeyen tek grubun Kürtler olduğunu ifade eden Bayramoğlu, bugün Kürt sorununun Türkiye’nin önündeki en büyük meselelerin başında geldiğini söyledi.

 

TÜRKİYE SERT BİR İKTİDAR MÜCADELESİ YAŞIYOR

 

Bayramoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de çok otoriter bir laiklik anlayışı uygulandı ve toplumun genelinde kabul gördü. Bu süreci uygulayan otoriter sistemin merkezinde asker vardı.

 

Son 10 yıldır yaşanan Türk demokratikleşmesi otoriter devletin, milliyetçiliğin tanımlamış olduğu tek kutuplu toplumsal dokuyu, ve islami olanla islami olmayan arasındaki yeni temasları kuşatan bir süreçtir. Son 10 yılda Türkiye unutmak üzerine kurulu bir tarihsel belleği hatırlamaya çalışıyor. 1915’de Ermenilerin başına gelenler, 1937/1938’de Alevi Kürtlerin başına gelenler bugün toplumsal alanda değişim üreten önemli tartışmalardır.

 

Toplumsal alanda bu yaşanırken devlet alanında da askerden arındırılma süreci yaşanmıştır. Son altı yedi yılda geçirdiğimiz en önemli değişim budur. Askerlerin siyaset alanına müdahalelerine yönelik bir yargılama süreci başlamıştır. Bu beraberinde ciddi bir iktidar mücadelesi başlatmıştır. Eski düzeni temsil eden bürokrasiyle yeni siyasetin aktörleri arasında sert bir mücadele yaşanıyor. Bu mücadelenin iki sonucu oldu. Biri: temizlik, diğeri kavga. Bugünkü Türkiye hem temizlemenin olumlu hem de kavganın olumsuz yönlerini yaşıyor.”

 

“KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN İYİMSERİM”

 

Toplantının son bölümünde izleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Ali Bayramoğlu, Kürt sorununun çözümsüzlüğünde devletin olduğu kadar PKK ve Kürt siyasetinin de rolü olduğunu savundu. Devlet ve örgütün siyasi olarak simetrik durumda olduğunu belirten Bayramoğlu, “Birinin attığı adım ötekini, ötekinin attığı adım diğerini etkilemekte ve alan böyle oluşmaktadır. Eğer siz sadece bir tarafı sorgularsanız çözüme yardımcı olmuş olmazsınız. Bugün Kürt siyasi alanında da otoriter bir yapı hüküm sürmektedir” dedi. Bayramoğlu çatışma ortamına rağmen, özellikle Güneydoğu’da oluşmakta olan toplumsal ve kültürel çoğulculuğun çözüm için umut verici olduğuna işaret ederek Kürt sorununun çözümü için iyimser olduğunu kaydetti.

 

Gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu’nun katıldığı ve Enfield Belediye meclis üyesi Ertan Hürer’in başkanlık yaptığı toplantıda İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve iktidardaki Muhafazakar Parti Milletvekili Richard Ottoway, Liberal Demokrat Parti genel başkan yardımcısı Simon Huges, London School of Economics (LSE) öğretim görevlisi Dr Bill Kıssane ve CTP Londra Dayanışma Derneği Başkanı İlker Kılıç da birer konuşma yaptılar.

 

Toplantıya ev sahipliği yapan Enfield bölgesinin Muhafazakar Partili milletvekili Nick De Bois de bir süre önce gerçekleştirdiği Kıbrıs gezisine ilişkin izlenimlerini aktardı.

 

LORDLAR KAMARASINA MİSAFİR OLDU

 

Gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu Londra ziyareti sırasında Lordlar Kamarası’nda Lord Tim Clement-Jones'un misafiri oldu. Lord Jones’la öğle yemeğinde bir araya gelen Bayramoğlu, Türkiye ile yakından ilgilenen ve Ege’de yazlık bir evi bulunduğunu aktaran Lord’la uzun bir süre sohbet etti. Ali Bayramoğluna Lordlar kamarası ziyaretinde İşadamı Can Uçar, eşi Hanım Uçar ile İbrahim Doğuş eşlik etti. Gazeteci- Yazar Ali Bayramoğlu daha sonra devlet bakanı Lord William Wallace ile de biraraya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

 

DEMOKRAT HABER