TÜBİTAK'ın, üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıraladığı 2014 yılı 'Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi' sıralamasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) birinci sırada yer aldı.

2007 Yılında kurulan Özyeğin Üniversitesi listede altıncı sırada yer alırken, 131 yıllık Marmara Üniversitesi listeye giremedi. Listenin son sırasında ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi yer aldı.

İdris Emen'in Radikal'de yer alan haberine göre TÜBİTAK’ın ilk kez 2012’de hazırladığı’ Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ ile her yıl Türkiye ’nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi belirleniyor. TÜBİTAK’ın 2014 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nin ilk üç sırasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi yer aldı.

Endeks kapsamında 50 ve üzeri öğretim üyesi olan 144 üniversite mercek altına alındı. Araştırma kapsamında incelemeye alınan üniversiteler, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre sıralandı.

Ortaya çıkan 900 bin hücrelik veri seti çeşitli kontrollere tabi tutularak değerlendirmeye alındı. Yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi sıralandı. Değerlendirmeye göre listenin birinci sırasında Ortadoğu üniversitesi, ikinci sırasında Sabancı Üniversitesi, üçüncü sırasında ise Boğaziçi Üniversitesi yer aldı. Listenin son üç sırasında ise sırasıyla Pamukkale Üniversitesi, Niğde Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi yer aldı.

TÜBİTAK’ın 2012 yılında yayınladığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sıralamasında 47. Sırada yer alan Marmara Üniversitesi son iki yıldır listede yer alamıyor.