Agos’tan Funda Tosun’un haberine göre Yasin Hayal İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beceriksizliği yüzünden serbest bırakılabilir. Aslında dosya ceza mahkemesi tarafından Yargıtay’a gönderildi. Ancak mahkemenin Yasin Hayal ve Erhan Tuncel ile ilgili kararının temyiz edilmesi üzerine 6 Haziran’da Yargıtay’a gönderilen dosyayı inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemenin eksik tebligat yaptığını belirlemiş ve dosya, eksikliğin giderilmesi istemiyle mahkemeye iade edilmişti.

 

KALAN 4 AY İÇİNDE YARGITAY’IN KARARINI AÇIKLAMASI NEREDEYSE İMKÂNSIZ

Haberde Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin’in, “Mahkemenin kararına göre tüm sanıklar örgüt suçlamasından beraat ettiği için tutukluluk sınırı en fazla 6 yıl. Kalan 4 ay içinde Yargıtay’ın kararını açıklaması neredeyse imkânsız” dediği de belirtiliyor.

 

“ORHAN PAMUK AKILLI OLSUN, AKILLI”

Yasin Hayal, Hrant Dink cinayetinin ardından gözaltına alınıp sorgulanmak için adliyeye getirildiği sırada “Orhan Pamuk akıllı olsun, akıllı” demişti. Daha sonra Taraf gazetesinden Fırat Alkaç’a konuşan Hayal “Orhan Pamuk için sarf ettiğim o sözden ötürü çok pişmanım. Gençlik ve cahillikten kaynaklanıyordu. Bir gün buradan çıkmak nasip olursa kendisini ziyaret edeceğim. Bir büyüğüm olarak elinden öpüp özür dileyeceğim. Hakikaten pişmanım. Hrant Dink’in öldürüldüğü dönemde Orhan Pamuk’un da ismi geçiyordu. Erhan Tuncel, Orhan Pamuk’un çok tehlikeli bir insan olduğunu söylemişti. ‘Türk milleti için iki tehlikeli insan var, biri Hrant Dink diğeri Orhan Pamuk” demişti.

 

HAYAL’İN 4 AY SONRA TAHLİYE EDİLMESİ OLASILIĞI ÇOK GÜÇLÜ

Haberin son kısmında da kararın kesinleşme ihtimalinin zayıflığı Funda Tosun tarafından şu sözlerle ifade ediliyor: “Ancak, cezası daha önce kesinleşen Ogün Samast dışındaki tek tutuklu sanık olan Yasin Hayal hakkındaki Yargıtay kararının 23 Ocak 2013’e kadar kesinleşme ihtimali zayıf. Bu durumda Hayal’in 4 ay sonra tahliye edilmesi olasılığı çok güçlü. Dosyanın Yargıtay tarafından incelemesi sırasında uyulması gerekli prosedürler açısından kalan süre ise oldukça az. Zira dosya önce Yargıtay Savcılığı’na gidecek, savcılığın görüşü, tüm taraflara tebliğ edilecek ve sonrasında Yargıtay’ın ilgili dairesince ele alınacak. Bazı sanık avukatlarının Yargıtay incelemesi için duruşma talep ettiklerini de göz önüne alırsak süreç daha da uzayacak ve 23 Ocak 2013’e kadar karar çıkması imkânsız olacak.”