Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) savaşırken Türk askerleri tarafından gözaltına alınan ve tutuklanan Ciger Hevat isimli YPG savaşçısı, Osmaniye Cezaevi'nden İHD Diyarbakır Şubesi'ne mektupla başvuruda bulunarak hukuki yardım talebinde bulundu. Hevat, Türk askerlerinin sınırı geçerek kendisi ile birlikte 5 kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

Kobaneli olduğunu ve topraklarını savunmak amacıyla IŞİD'e karşı savaştığını belirten YPG'li Ciger Hevat, çatışmada yaralanan YPJ'li arkadaşlarına yardım etmek istedikleri sırada Türk askerlerinin sınırı geçerek kendisi ile birlikte 2'si yaralı toplam 5 kişiyi gözaltına aldığını kaydetti. Hukuki yardım talebiyle İHD Diyarbakır Şubesi'ne mektupla başvuruda bulunan Hevat, gözaltına alındıktan sonraki süreci anlattı ve bunun hukuksuzluk olduğunu söyledi.

'ÇATIŞMAYA GİRMEK İSTEMEDİK, SINIRIMIZA GİRİP BİZİ GÖZALTINA ALDILAR'

Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) haberine göre, "Ben Kobanêli bir Kürt genci ve YPG askeriyim" diyen Hevat, tüm ailesini IŞİD saldırıları sonucunda kaybettiğini belirtti. Topraklarını savunmak için YPG saflarında savaştığını kaydeden Hevat, 8 Ekim 2014 tarihinde IŞİD ile girdikleri çatışmanın ardından Türk askerleri tarafından gözaltına alındıkları olayın ayrıntılarını şöyle anlattı:

"15-20 dakika çatışma sürdü. O çatışma sırasında 2 YPJ'li kadın arkadaşımız yaralandı. Bir bayan ve 2 erkek arkadaş, bu yaralı arkadaşlarımızı kurtarmak ve yardım etmek için onların yanına gidiyorduk. O sırada kendi topraklarımızda olmamamıza rağmen, Türk askerleri bizim topraklarımıza geçerek 2 yaralı arkadaşımızla birlikte toplam 5 arkadaşımızla bizi alıp, Türk sınırına götürdüler. Biz Türk askeri ile çatışmaya girmek istemedik. Bizlere 'gelin arkadaşlarınızı alın' dediler, biz de gittik. Ve askerler etrafımızı sardılar, silahlarımızı aldılar."

'BURADA HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE TUTULUYORUM'

Mektubun devamında askerlerin kendilerine, 'Suruç'ta bırakılacaklarını' söylediklerini belirten Hevat, gözaltına alındıktan sonra nereye götürüldüklerini bilmediklerini kaydetti. Daha sonra ise Urfa Cezaevi'ne götürüldüklerini belirten Hevat, cezaevinde 5 gün hücrede daha sonra tek kişilik bir odada tutulduğunu, ardından Osmaniye Cezaevi'ne gönderildiğini belirtti.

80 GÜNDÜR KİMSE ZİYARET ETMİYOR

Çatışmada yaralan ve kendisi ile birlikte gözaltına alınan arkadaşlarından hiçbir bilgi alamadığını belirten Hevat, Urfa Cezaevi'nde sadece bir kez avukat tarafından ziyaret edildiğini, ancak sonrasındaki 80 gün boyunca ise hiçbir şekilde ziyaret edilmediğini söyledi.

AVUKATI YOK, DAVA SÜRECİNİ TAKİP EDEMİYOR

Türkiye Cezaevlerinin birinde hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını belirten Hevat, avukatı olmadığı için dava sürecini takip edemediğini kaydetti. Hevat, İHD Diyarbakır Şubesi'nden hukuki yardım talebinde bulundu.

'ÖLSEM DE, TOPRAKLARIMDA ÖLMEK İSTİYORUM'

YPG'li Hevat, mektubunun sonunda "Ben Ciger Hevat, bütün ailemi kaybettim. Ben arkadaşlarımla birlikte kendi topraklarıma dönmek istiyorum. Eğer ölsem de kendi topraklarımda ölmek istiyorum. Benimle ilgilenmenizi istiyorum" diye aktardı.