Dünyanın en büyük gazetelerinden biri olan Guardian Gazetesi, geçtiğimiz gün göz yaşartıcı bomba ile yaşamını yitiren Mazlum Akay'ı yazdı. Gazete Akay üzerinden Türkiye'de yaşanan çocuk ölümlerini inceledi.

Adana'nın Yüreğir ilçesi Anadolu Mahallesi Çukurova Caddesi'nde 29 Temmuz akşamı Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi protesto eden bir grup gösteri düzenledi.

İddiaya göre, grubu dağıtmak için müdahalede bulunan polislerin attığı göz yaşartıcı gaz bombalardan birinin kartuşu, grup arasında bakkaldan dönen Mazlum Akay'ın başına isabet edip, yaralanmasına neden oldu. Adana Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan Mazlum Akay, doktorların tüm çabasına karşın yaşamını yitirdi.

Guardian Gazetesi, gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanarak 4 Ağustos günü yaşamını yitiren 11 yaşındaki Mazlum Akay'ı anlattı.

Mazlum'un 8 gün sonra yaşamını yitirdiğini hatırlatan İngiliz gazete, insan hakları örgütlerine dayanarak Mazlum'la birlikte 1988 yılından bu yana Güvenlik güçleri tarafından öldürülen çocuk sayısının 501'e yükseldiği kaydedildi.

"KÜÇÜK OĞLUMUN CANINI NEDEN ALDILAR"
Gazeteye konuşan küçük kızın babası Osman Kara, "Sayının bu kadar yüksek olmasından, sivillere karşı orantısız güç kullanan Hükümet sorumludur. 11 yaşındaki bir çocuğun bu şekilde sokak ortasında ölmesini gerektirecek hiçbir gerekçe yoktur. Bu güne kadar bu çatışmada çocuk ölümleriyle ilgili ciddi bir soruşturma yürütülmemiştir. Bu polis ve askerlerin- onlara karşı güç kullanmaktan geri durmamasının bir başka nedenidir" dedi.

Mazlum'un bu hafta yapılan cenaze törenine 1500 kişinin katıldığı belirtilen haberde, ailesinin ölümünden polisi sorumlu tuttuğu belirtildi. Ne hükümet yetkilileri nede Adana'daki polis yetkililerinin olayla ilgili kamuoyuna bir açıklamada bulunmadıklarına dikkat çekildi.

Gazetenin haberine göre Mazlum ne ilkti ne de son oldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Çocuk Hakları Komisyonu'nun Haziran 2012'de yaptığı bir açıklamaya göre son 24 yıl içinde en az 552 çocuk devlet güçlerince öldürüldü. (haberler.com)