Hopa'da ÖDP üyesi emekli öğretmen Metin Lokumcunun hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı olaylar İstanbul ve Ankara'da protesto edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konvoyuna Hopa'da yapılan protestolar sonrası yaşanan olayları Ankara'da protesto eden grup ile polis arasındaki çatışma Kızılay Meydanı'na taşındı. 

İlk olarak AK Parti'nin Ankara İl Başkanlığı'na yürüyen eylemciler, burada barikat kuran çevik kuvvet ekipleriyle çatıştı. Polisin grubu püskürtmesi üzerine Kızılay'a doğru kaçan eylemcilerle polis arasındaki gerginlik burada da sürdü. Kızılay Meydanı'nda meydana gelen olaylarda, eylemciler polis araçlarını taşlarken, çıkan çatışmalarda, çok sayıda polis ve eylemcinin yaralandığı gözlendi. Çıkan olaylarda 60 kişi gözaltına alındı. Olaylarda, 20 polis yaralandı, çok sayıda polis aracında da maddi hasar meydana geldi. 
 
İSTİKLAL CADDESİ KARIŞTI

İstanbul Beyoğlu'nda da, Galatasaray Lisesi önünde toplanan Ezilenlerin Sosyalist Platformu ile çeşitli parti ve sivil toplum kuruluşlarına üye göstericiler, pankart ve sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. Gruba, İstanbul bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder de destek verdi. Gruptakilerden bazıları, Taksim Meydanı'ndaki bir binada asılı bulunan AK Parti pankartını iplerini keserek aşağı indirdi. Göstericiler, meydanda önlem amacıyla bekleyen Çevik Kuvvet ekiplerine de taş ve sopalarla saldırdı.

Polis ekipleri de göstericilere tazyikli suyla müdahale etti. Yaşanan arbede sırasında yoldan geçen bazı araçlar hasar gördü. Bir süre sonra AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanlığı Taksim Seçim İrtibat Bürosuna da boya ve taş atan göstericileri polis tazyikli suyla dağıttı. Göstericilerden bir grup, tekrar Galatasaray Lisesi'ne doğru yürüyüşe geçerken, Çevik Kuvvet ekipleri de bölgede geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek lisenin önüne gelen göstericiler, burada basın açıklaması yaptı.

BURSA VE GİRESUN'DA POLİS ENGELİ

Öte yandan ÖDP ve Halkevleri üyesi bir grup, Hopa'daki olayları protesto etmek için Ak Parti Bursa İl Başkanlığı önünde eylem yaptı. Binaya ve polise yumurta atan eylemciler polisin müdahalesiyle dağıtıldı. Giresun'da da AK Parti Giresun İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yapmak isteyen ÖDP, Halkevleri ve Devrimci Liseliler (DEV-LİS) üyeleri ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Gazi Caddesi ve Cemal Gürsel Caddesi boyunca Başbakan Erdoğan ile AK Parti hükümeti aleyhinde slogan atarak yürüyüş yapan grup üyeleri, Çarşı Polis Merkezi Büro Amirliği önünde Çevik Kuvvet Polisi ekipleri tarafından barikat kurularak durduruldu. Bunun üzerine grup, "İmamın ordusu emekçinin düşmanı", "AK Parti'den hesabı gençler soracak" sloganları attı. Grup üyeleri ve polis ekipleri arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. 

Çevredeki vatandaşların grup üyelerine tepki göstermesi üzerine bu kez polis ekipleri, vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Protesto yürüyüşüne izin verilen grubun AK Parti İl Başkanlığı önünde yaptığı basın açıklamasının ardından grubun güvenlik güçlerinin kontrolünde dağılımı sağlandı.

İZMİR

Ölen Metin Lokumcu için İzmir'de de yürüyüş düzenlendi. Konak Eski Sümerbank önünde, toplanan Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Kamu Emekçileri Sendikalarına üye yaklaşık 100 kişilik grup, Artvin'in Hopa İlçesi'nde polisle yaşanan kargaşada Metin Lokumcu'nun ölümünü protesto etti.

'Katil AKP halka hesap verecek', 'AKP mezara, halk iktidara', 'Tayyip şaşırma sabrımızı taşırma' sloganları atarak AK Parti İzmir İl binasına yürüdü. Grup dağılmak üzereyken polis aracına yumurta atıldı. Olay büyümeden grup dağıldı.

RADİKAL