Haksızlığa uğrayan, ötekileştirilen kesimlerle ilgili Türkiye'deki hafıza anıtı projelerine ilişkin bilgi derlemelerinin yapıldığı "Türkiye'de hafızalaştırma" sitesi açıldı.

Geçmişte yaşanan hak ihlallerine ilişkin hakikatlerin ortaya çıkması ve bu ihlallerden etkilenenlerin adalete erişmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışma yürüten Hakikat, Adalet ve Hafıza Merkezi tarafından "Türkiye'de hafızalaştırma (Memorialize Turkey)" sitesi açıldı. Türkiye'deki hafıza anıtı projelerine ilişkin bilgi derlemelerinin yapıldığı sitede, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana son 100 yıl içinde haksızlığa uğrayan, ötekileştirilen kesimlere ilişkin oluşturulan olumlu hafızlaştırma örneklerine yer veriliyor.

World Policy İnstitute (Dünya Politika Geliştirme Enstitüsü) üyesi Belinda Cooper tarafından Hafızalaştırma ile ilgili yapılan atölyede öneri olarak sunulan proje, New York World Policy İnstitue, Fetzer Enstitüsü ile Hakikat, Adalet ve Hafıza Merkezi işbirliğinde hayata geçirildi.

2011 yılında başlayan ve üç yıl süren atölye çalışmalarının ardından Almanya, İsrail ve Bosna'dan gelen hafızalaştırma uzmanları tarafından tasarlanan web sitesinde, tekçi anlayış tarafından inkar edilen ve bastırılan tarihsel olaylara yer veriliyor. Hafızalaştırma alanları ve çalışmalarını içeren sitede, hafızalaştırmanın oluşturulmak istendiği projenin anlam ve kapsamı, projenin etkileri ve proje yapımı sırasında karşılaşılan zorluklara ilişkin bilgiler de bulunuyor.

Sitede, çeşitli etnik ve inanç gruplarının tarihsel değerlerini içeren çalışmalara yer verilirken, sitenin dünyanın çeşitli yerlerinden hafıza anıtları, işlevleri ve etkileri konusunda bilgiyle desteklenmesi amaçlanıyor. Web sitesinde yer alan hafızalaştırma çalışmaları arasında Mehmed Uzun Şehir Kütüphanesi, 12 Eylül Utanç Müzesi, 100 Yıl Önce Ermeniler, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Musa Anter hafıza sahaları, Ceylan Önkol anıtları, Batman'da bulunan Yaşam Anıtı, Diyarbakır Askeri Cezaevi projesi, Uğur Kaymaz anıtları, Surp Giragos Kilisesi restorasyonu, Dersim Katliamı Anıtı gibi toplumsal hafızalaştırmayı olumlu yönde destekleyen projeler bulunuyor.