Bitlis’te 11 askerin hayatını kaybettiği cougar tipi helikopterler bugüne kadar 4 kez düştü. 39 asker hayatını kaybetti.

Cougar helikopterleri Türkiye'de araziye uygun mu? Neden alındı? Son kazanın asıl sebebi ne? Ve bu kazalara iktidarın bakış açısı nasıl?

Bingöl'den Tatvan'a giden askeri helikopter 4 Mart'ta Bitlis'te düştü. Cougar tipi askeri helikopterden 20 tanesi 1993 yılında Fransa’dan alındı. 30 tanesi de 1996'da TUSAŞ tesislerinde üretildi. Bu helikopterlerle bugüne kadar 4 kaza yaşandı.

1997 yılında 11,  2003´te 4, 2017'de 13, son kazada ise 11 asker yaşamını yitirdi.

Akla gelen ilk soru şu; Cougar tipi askeri helikopterler 24 yılda neden 4 kez düştü?

Artı Gerçek’ten Leyla Kasım Ünal’ın haberine göre, Emekli Pilot Bahadır Altan değerlendirdi;

"Cougar helikopterleri yüksek irtifada, engebeli arazide uçacak şekilde diyazn edilmedi. Avrupa’da düz zeminlerde, deniz üzerinde uçmak üzere tasarlanmış bir helikopter. Tansu Çiller dönemi Türkiye Avrupa Birliği’ne girmeye çalışıyordu ve Avrupa Birliği ile ilişkileri geliştirebilmek için Fransız - Alman yapımı bu helikopterlerin alınmasına karar verildi. Kara Kuvvetleri, Genel Kurmay, Hava Kuvvetleri, herkes karşı çıktı, direndiler.  Ancak Türkiye’de her zaman olduğu gibi son sözü siyasetin verdiği karar aldı ve bu helikopterler alındı."

‘TÜRKİYE’DE COUGAR’LA 24 YILDA 39 ASKER ÖLDÜ’

Bitlis'teki kaza için Milli Savunma Bakanlığı'nın yapığı açıklama, 'Kaza kırıma uğradı' yönünde.  Emekli Pilot Bahadır Altan’a göre bu gerçek sebep değil.

Altan; "İktidarın bu tür durumlarda bütün açıklamaları ve kamuoyunu yönlendirmesi bu şekilde oluyor. Sürekli şehitler üzerinden bir hamaset yapılıyor. Savaş politikası üzerinden hep bir vatan edebiyatı var.  Bunun tek bir sebebi, okların kendilerine dönmesi ve kendi hatalarının gün yüzüne çıkması. AKP böyle bir savaş politikası üzerine iktidarını kurdu. Kendi hatasını söyleyenlere direk terörist diyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da Bitlis’teki helikopterin hava muhalefetinden düştü demesinin tek sebebi budur.  Bence asıl sebep o koşullarda uçmaması gereken bir helikopterin oraya gönderilmesidir. Bu koşullarda uçacak helikopterler var tabii ki ama bu o güçte bir helikopter değil ve Türkiye’nin de o güçte bir helikopter alma imkanı yok. Ayrıca, 5 pilotun yaptığı işi 1 pilot yapıyorsa, yorgunluk da kazaya götüren faktörlerden birisi. Bir ülkede trafik kazalarında dünya şampiyonu oluyorsanız, ülkenizde sadece ocak ayında 196 işçi iş kazalarında ölmüşse, helikopter kazalarının olmamasını bekleyemezsiniz. Türkiye milli gelirinin önemli bir kısmını silahlanmaya harcıyor.  Oysa AKP savaş üzerine kurduğu iktidarını sonlandırsa, ayrıca Kürt sorunu çözülse, demokratik ortamda, barış ortamı olsak neden biz savaş helikopterlerine ihtiyaç duyalım ki. "

COUGAR’LA DÜNYA'DA 13 YILDA 48 ASKER HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye'deki savaş uçağı sayısı 414. Kara kuvvetlerine ait 48 adet de Cougar tipi askeri helikopter var.  Dünya'da da Cougar tipi helikopter kazaları oldu. 2009'da Fransa'da 8, 2012'de Gorges du Verdon'da 6, 2019'da Venezuela'da 14, Mali'de 13, 2020 Bouilh-Devant'te 7 asker hayatını kaybetti.