Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği Başkanı Zafer Özbilici kayıp çocuk vakalarının arttığını belirtip, "Çocuk bakanlığı kurulsun" diyor.

Türkiye son günlerde çocuk ölümleri haberleriyle sarsılıyor. Sosyal medyada kayıp küçük çocukların resimleri, kaygılı ailelerin mesajları dolaşıyor. Ve kimi zaman umutlu bekleyişler acı haberle son buluyor. Tıpkı 3.5 yaşındaki Pamir Dikdik ve 9 yaşındaki Mert Aydın’da olduğu gibi. Ve acı bir gerçek daha:

İdris Emen'in Radikal'de yer alan haberine göre Türkiye’de şu anda kayıp çocuk sayısı 27 bin. İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Hareket ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı’na göre 1995- 2014 yılları arasında Türkiye’de 5530’u çocuk olmak üzere toplam 16 bin 133 kişi kayboldu. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK) kayıp çocuk sayısı 27 bin kişiyi buluyor. Kayıp vakaları en çok İstanbul , Ankara ve İzmir gibi metropollerde görülürken, kaçırılma vakalarıysa küçük şehirlerde daha sık görülüyor.

Yıllardır çocukların bulunması için çalışan Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği’nin (Yakader) Başkanı Zafer Özbilici, günümüzde cinsel istismar nedeniyle kaçırılan çocuk sayısında ciddi artış yaşandığını söylüyor. Kayıp çocuk vakalarının ‘kaçma’, ‘kaçırılma’ ve ‘kaybolma’ olarak üçe ayrıldığını söyleyen Özbilici, şöyle devam ediyor:

“Büyükşehirlerde genelde maddi durumu kötü olan ailelerin çocukları, aile içi şiddet, eğitimsizlik gibi nedenlerle evden kaçıyor. Çoğu bir daha geri gelmiyor. Zekâ problemi olduğu için kaybolan çocuklar var. Metropolde kaybolup bir daha haber alınamayan çocukların bir kısmı trafik kazalarında veya afetlerde hayatını kaybediyor. Küçük şehirlerde durum farklı. Çocuk birkaç gün içinde bulunmazsa kaçırıldığı kesinleşiyor. Eskiden çocuklar dilencilik veya evlat edinmek için kaçırılırdı. Artıkcinsel istismar için kaçırılıyor. Cinsel istismara uğrayan çocukların çoğu öldürülüyor. Pedofili vakaları çok sık görülmeye başlandı. Bu durum bizi korkutuyor.”

Kayıp vakalarının azalması için Türkiye’de gerekli çalışmaların yapılmadığını söyleyen Özbilici, ‘çocuk bakanlığı’ kurulmasını öneriyor:

“Türkiye’de bu kadar kayıp vakası varken önlemler alınmıyor. Bir çocuk kayıp olduğunda toplumsal duyarlılık artıyor. Çocuk bulunduğunda kimse daha önce kayıp olan çocukları konuşmuyor. Kayıp çocukların bir an önce bulunması ve kayıp vakalarının azalması için çocuklardan sorumlu bir bakanlık kurulmalı. Aileler ve çocuklar eğitilmeli.”

12 yıl önce kapı önünde oyun oynarken kaybolan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Mert Özhal’in annesi Ayten Özhal hâlâ aynı evde çocuğunun geri gelmesini bekliyor. Anne Özhal şunları anlatıyor:

“Oğlum kaybolduğunda jandarmaya bildirdim, ancak doğru düzgün aramadılar bile. Bulunması için çocuğumum kimliğini jandarmaya teslim ettim. Onu da kaybettiler. Hangi devlet kurumuna gittiysem kapıyı yüzüme kapattılar. Tam 12 yıldır aynı evde oturup oğlumun gelmesini bekliyorum. Kaybolduktan sonra öldüğü kesinleşen çocuklar adına seviniyorum. En azından kurtuldular. Peki ya benim gibi bekleyenler anneler ne yapsın? Ben 12 yıldır her gün ölüyorum.”