Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bugün verdiği kararla askerde hayatını kaybeden Lütfi Volkan Akıncı'nın yaşam hakkının Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti.

Aile tazminat başvurusunda bulunmadığı için tazminat kararı çıkmadı.

Akıncı, 23 Kasım 2001'de askere gitti, Samsun'daki eğitimin ardından İstanbul'a gönderildi.

Burada bölük komutanına "askeri hayata adapte olamadığını" söyledi. 8 Mayıs'ta Akıncı'yı muayene eden bölük doktoru, "sosyal fobi" ve "adaptasyon zorluğu" teşhisi koydu.

Akıncı'ya muayene olduğu Haydarpaşa GATA'da da "anksiyete" teşhisi kondu ve ilaç tedavisine başlandı.

22 yaşındaki Akıncı, 6 Haziran 2002'de bir odada tek başına ve ağır yaralı halde bulundu, aynı gün götürüldüğü hastanede hayatını kaybetti.

Olayla ilgili idari ve cezai soruşturma açıldı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapılan otopsisinde, darp izine rastlanmadı. Otopsiye göre, Akıncı sol şakağından vurularak öldü.

13 Haziran 2002'de idari soruşturma tamamlandı, sonuç, olayın intihar olduğu ve askeri yetkililerin ihmali olmadığı yönündeydi.

Adli Tıp Kurumu da cezai soruşturmaya gönderdiği raporda intihar olduğunu doğruladı. Rapora göre, "Akıncı kafası karışık bir ruh halindeydi, üzerine zimmetlenen silahla kendini vurdu."

"ZATEN PSİKOLOJİK DURUMU KÖTÜYDÜ"

Muğla'da yaşayan ailesi, soruşturmanın aceleyle sonlandırıldığını, olayda askeri makamların ihmalinin araştırılmadığını ileri sürerek 28 Nisan 2003'te Askeri Yargıtay'a başvurdu. AİHM kararında, bu mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığının altı çizildi.

Askeri Yargıtay da "intiharda askeri yetkililerin ihmali olmadığına" karar verdi.

Bunun üzerine, babası Halil Yüksel Akıncı, annesi Hatice Akıncı ve kardeşleri Yücel, Ufuk, Oğuz ve Gökhan Emre Akıncı sekiz yıl önce AİHM'e başvurdu.

Türkiye, AİHM'e, "Askere gelmeden önce içlerinde bulunduğu psikolojik durum nedeniyle intihar ettiği tespit edilmiştir" şeklinde bir savunma gönderdi.

AİHM, bugün verdiği kararla, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "yaşam hakkını" düzenleyen 2. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.