Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ve 1915’te yaşananları kınayan bir bildirgeye imza atan Avusturya Parlamentosu’na tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ün Türkiye’ye geri çağrıldığını açıkladı.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Avusturya Parlamentosunda grubu bulunan partilerin meclis grup başkanlarınca bugün imzalanarak açıklanan 1915 olaylarına ilişkin deklarasyon tarafımızda büyük bir infial yaratmıştır” denildi.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ün Ankara’ya çağırılmasının kararlaştırıldığını duyuran Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Avusturya Parlamentosu’nda açıklanan bu bildirinin Türkiye-Avusturya dostluğu ve ilişkileri üzerinde kalıcı olumsuz izler bırakacağı açıktır” dedi.

AVUSTURYA PARLAMENTOSU SOYKIRIMI RESMEN TANIDI

Avusturya Parlamentosu’nda grubu bulunan 6 parti, 1915 Soykırımı’nı kınayan bildirgeyi onaylayarak Parlamento’nun bugünkü oturumunda yayımlamıştı.

Avusturya Parlamentosu Başkanı Doris Bures, parlamentoda bugün yaptığı konuşmada, 24 Nisan 1915’te Ermenilerin tutuklamasıyla başlayan olayların zorunlu göçle devam ettiğini ve soykırım ile son bulduğunu söylemişti. Bures, 6 siyasi partinin bu konuda birleştiğini ve bu çerçevede hazırlanan ortak bildirgenin onaylandığını açıklamıştı.

Konuşmasının ardından Bures, milletvekillerini saygı duruşu için ayağa kalkmaya davet etmiş, milletvekilleri, 1915’te hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunmuştu.

VATİKAN İLE DİPLOMATİK KRİZ SÜRÜYOR

Katolik Kilisesi’nin ruhani önderi Papa Francis’in 12 Nisan’da Vatikan’da düzenlediği ve Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin anıldığı törende yaptığı açıklamada, 1915’te yaşananları “20’inci yüzyılın ilk soykırımı” olarak nitelendirmesinin ardından, Türkiye ile Vatikan arasında da benzer bir diplomatik kriz yaşanmıştı.   

Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yayımlayarak Papa’nın beyanı hakkında “Kabul edilemez” mesajı verirken ve Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı Ankara’ya geri çağrılmıştı.

Vatikan, bu yıl ilk kez 23-24 Nisan tarihlerinde yapılacak olan Çanakkale törenlerine davet edilen Papalık Adalet ve Barış Konseyi Başkanı Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson’un törenlere katılmayacağını açıkladı. Törene Vatikan’dan katılım olmamasına gerekçe olarak ise “Kardinal’in rahatsızlandığı” söylendi.