Suriye'de cihatçıların kontrolü elinde bulundurduğu son büyük kent olan İdlib'in güneyinde Rusya destekli ordu güçleriyle Heyet Tahrir El Şam (HTŞ - eski adıyla El Nusra) arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere'den kimyasal siah kullanılması halinde karşılık verme çıkışı geldi.

Cerablus'ta bulunan çeşitli muhalif grupları Suriye ordusuyla savaşmak için Afrin'den İdlib'e transfer ettiği iddia edilen Türkiye'nin gerek Şam'la, gerek HTŞ'yle görüşmeleri sürdürdüğü öne sürülüyor.

Mezopotamya Ajansı'ndan Nazım Daştan, bölgedeki son durumla ilgili analizinde, İstanbul'da 23 Haziran'da yapılacak seçimin ardından Ankara'nın Şam'la ateşkes yapma ihtimalini gündeme getirdi. 

Türkiye'nin HTŞ ve diğer gruplarla yaptığı müzakerelere ilişkin iddiaları yazan Daştan, "Görüşmelerde Türkiye’nin Suriye rejimiyle ateşkese gideceği yönünde grupları ikna ettiği bildirildi. Bu durumun İstanbul seçimlerine kadar süreceği ve o güne kadar gruplara bölgedeki mevzilerini güçlendirmesi telkininde bulunulduğu da edinilen bilgiler arasında. Kaynaklar HTŞ başta olmak üzere bölgede sıkışan diğer silahlı gruplarında bu fikre sıcak baktığını ifade ediyor" dedi.